top of page

Zo bespaar je ook water, deel 2

Bijgewerkt op: 3 aug. 2018

Een aantal weken geleden postte ik op deze blog een aantal alternatieve manieren om water te besparen. Even daarna vertelde mijn moeder dat ze enthousiast begonnen was met het verzamelen van ‘waterrestjes’ voor de planten en gaf ze me terloops nog een eigen tip in de strijd tegen waterverspilling. Nadat ook enkele vriendinnen hun waterbesparings geheimen

aan me ontboezemd hadden, bedacht ik dat ik ook deze tips jullie niet wilde onthouden. Kortom: 5 nieuwe manieren om water te redden (en daarmee het milieu te helpen).



1. Kookvocht van groenten en aardappelen bij de planten.

Heb je piepers, broccoli of misschien een eitje gekookt, laat dan bij het afgieten het water niet door de gootsteen weglopen, maar giet het in een ander pannetje. Als je het kookvocht laat afkoelen, kan je het later bij de planten gooien. Vooral het nat van groente vinden planten fijn, want dat zit vol voedingsstoffen.


2. Koud water? Zet een kan in de koelkast.

Wil je in de zomer een koud glas water uit de kraan, dan moet je het water even laten lopen (hoe je deze vorm van waterverspilling tackelt, lees je overigens hier). Veel zuiniger én handiger is het om een karaf of fles met kraanwater te vullen en deze in de koelkast te zetten. Als deze afsluitbaar is, kan je het water twee tot drie dagen lang prima drinken.


3. Water uit zwembadje bij de planten of in de wc

Hebben je kinderen (of jij zelf) lekker een middagje in een opblaasbadje gepoedeld? Smijt het badje aan het eind van de dag dan niet leeg over de terrastegels. Schep het in plaats daarvan leeg met een emmer en gebruik het om de planten water te geven en/of de wc door te spoelen. Als je denk: ja doei, mij te warm, geef dan je kinderen een emmertje en maak er bij wijze van spreken een spelletje van. Leren ze meteen dat water ook twee keer gebruikt kan worden.


4. Eet een keertje geen vlees

Met een dag geen rundvlees eten, bespaart men net zoveel water als met een maand niet douchen. Oftewel 100 gram vlees van de koe, staat gelijk aan 1500 liter water verbruik. Dit getal is gebaseerd op het aantal liter water dat voor een koe verbruikt vanaf zijn geboorte tot aan zijn gang naar het slachthuis. Drinken, schoonmaak van de stallen en water voor het verbouwen van zijn voedsel. Kanttekening is wel dat het hierbij niet echt gaat om drinkwater, maar om water dat direct aan de natuur onttrokken wordt.


5. Koop minder kleding (of tweedehands)

De productie van kleding is de afgelopen tien jaar met 400(!) % toegenomen. Omdat winkels als Primark en H&M kleding voor een habbekrats aanbieden, kijken mensen niet op een shirtje meer of minder. De gemiddelde Nederlander koopt dan ook zo’ n 46 kledingstukken per jaar. Onze portemonnees mogen er dan misschien weinig onder te lijden hebben: het milieu des te meer. Los van de CO2 die door de productie in de atmosfeer komt, kost katoenteelt 2,5 procent van het wereldwijde watergebruik. Om het iets beeldender uit te leggen: de productie van een simpel t-shirtje kost 2700 liter water. Een spijkerbroek 7000. Koop je minder kleding (hoe minder vraag, des te minder het aanbod) of kies je voor meer duurzame of tweedehands exemplaren, dan draag je dus je steentje bij.


Lees ook:









.






L





340 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page