Vijf handige tips om zelfs een positieve impact te hebben vanaf de pot!

1. Doorspoelen
Dagelijks gebruiken we zo’n 20 liter water per dag om de wc door te spoelen. Als je bedenkt dat we hier in Nederland schoon drinkwater voor gebruiken, dan is dat natuurlijk hartstikke zonde. Om hier wat bewuster mee om te gaan, kun je bijvoorbeeld na een kleine boodschap de spaarknop indrukken. Dit scheelt al zo’n vier liter per keer. Wat ook helpt, is om na het plassen (wanneer je alleen thuis bent) een keertje niet door te spoelen. Ook kan je het gebruik van leidingwater verminderen door toilet te flushen met water uit de regenton. Ikzelf heb twee emmers in de badkamer staan waarmee ik water opvang tijdens het douchen. Omdat mijn toilet in de badkamer staat, is het geen moeite om er af en toe een emmer in leeg te kieperen. En alle beetjes helpen!
2. De toiletpot
Vroeger maakte ik de pot standaard schoon met chloor. Los van dat het schadelijk is voor het milieu én de gezondheid, is het gebruik van bleekmiddel eigenlijk ook totaal overbodig en zelfs misplaatst. Chloor reinigt namelijk niet, maar desinfecteert alleen. Heeft iemand in het gezin een besmettelijke ziekte, dan kan het spul dus wél van nut zijn, maar is er niks aan de hand, dan heb je het nergens voor nodig. Hetzelfde geldt voor de zogenaamde ‘hygiënische reinigers’ die bacteriën te lijf gaan die op een goed onderhouden toilet normaal gesproken niet te vinden zijn. In principe heb je aan een scheut schoonmaakazijn plus een kopje baking soda of een milieuvriendelijke toiletreiniger meer dan genoeg.
3. Wc-papier
Laatst las ik iets waarbij zelfs ik als 'groen vrouwtje’ even op mijn achterhoofd moest krabben. Er zijn namelijk duurzaamheids freaks die gebruik maken van herbruikbaar wc-papier! Dit ‘papier’ bestaat uit wasbare doekjes die na elke kleine boodschap in een emmertje gegooid worden, zodat ze later de was in kunnen. Zeer goed en nobel, maar persoonlijk houd ik het zelf liever bij gerecycled wc-papier van de supermarkt. Helaas zijn ze van de meeste (huis)merken wel gebleekt. Wil je de meest fijne en duurzame keuze? Ga dan voor de rollen 100% Eco . Ze lijken erg duur, maar er zit veel meer papier op de rol en hoe meer rollen je bestelt, hoe goedkoper. Ook kan je ze via Ekoplaza bestellen en daar laten bezorgen (tip via Zero Waste Project).
4. Luchtverfrissers
Ik kom regelmatig op een plek waar behalve een pot dure geurstokjes ook nog eens een geurverstuiver, een spuitbus én een geurgel op het toilet staan. En oh ja…er hangt ook nog een toiletblok in de wc-pot! Hoewel al deze producten bekend staan als luchtverfrissers, maken ze de lucht helaas niet schoner, maar maskeren ze alleen de vieze geurtjes. Of eigenlijk: ze brengen juist extra chemische troep de lucht in! Wat je het beste kunt doen tegen stank op het toilet is gewoon goed ventileren. Heb je echter geen raam op de wc zet er dan bijvoorbeeld een ondiep schaaltje met baking soda neer (dit neemt nare geurtjes op) en doe er eventueel wat druppels essentiële olie op voor een fijne geur.
5. Vochtige doekjes
Dat vochtige doekjes om baby’s te verschonen en make-up eraf te halen niet in de toiletpot gegooid mogen worden in verband met verstopping van het riool is over het algemeen wel bekend. Waar nog wel onduidelijkheid over is, is over vochtig toiletpapier. Aan de hand van een wc-logo op de verpakking wordt aangegeven of het bewuste papier wel of niet doorgespoeld mag worden, maar helaas doelt men daarmee alleen op eventuele verstoppingen en niet op mogelijke schade aan het milieu. In vochtig toilet papier zitten namelijk kunststoffen (anders zou het nat zo uit elkaar vallen) die niet uit het water gefilterd kunnen worden. Deze stoffen gaan dus óf het drinkwater óf het oppervlakte water in. Kortom: in de prullenbak ermee (of nog beter: niet meer gebruiken).