De afgelopen jaren zijn we er wel redelijk van doordrongen geraakt dat goede spullen een tweede leven verdienen in plaats van een einde in de verbrandingsoven. Willen we er geen geld mee verdienen op Marktplaats, dan brengen we overbodige items naar de kringloopwinkel. Maar wist je dat er nog veel andere plekken zijn waar ze blij zijn met dingen die jij niet meer wil?
Toen we afgelopen lente door corona allemaal thuis zaten, ontstond er simultaan een ander virus dat net zoals Covid-19 als een malle door het land raasde: het opruimvirus! Zolders, schuren, kledingkasten: alles werd massaal leeg getrokken. Zelfs in die mate dat na een aantal weken de magazijnen van de kringloopwinkels net als het land in ‘lockdown’ moesten. Door de gigantische toestroom van spullen stonden de loodsen nokkievol en kon er simpelweg niets meer bij. Ook textielcontainers op straat zaten zo volgepropt dat ze geen pap meer konden zeggen. Tsja, daar stonden we dan met onze vuilniszakken vol spullen die we netjes een tweede leven wilden geven, maar waar we nergens mee naar toe konden. Zucht…!
Nu we wederom geacht worden zo weinig mogelijk te mingelen en de straat op te gaan, is de vraag of we ons weer gaan storten op onze rommel in en om het huis (in een half jaar kan er immers weer een hoop zooi gemaakt/gekocht worden!) Zo ja en mochten de kringloopwinkels weer dichtslibben: hier alvast 7 alternatieven om je afgedankte spullen heen te brengen (ook voor na corona!)
1.De daklozenopvang
Ruim je de kledingkast op dan zijn (heren)schoenen, mutsen, sjaals en handschoenen dingen waar je bij menig daklozenopvang goed terecht kunt. Neem je ook de badkamer mee in je opruimwoede: met basis verzorgingsartikelen zoals tandpasta, scheermesjes, pleisters, papieren zakdoekjes, tandenborstels en douchegel zijn de opvangcentra vaak ook zeer verguld. (Neem i.v.m. corona voor de zekerheid eerst even contact op met de daklozenopvang. Ook om er zeker van te zijn dat er gebrek is aan de spullen die jij te bieden hebt).
2. Mini-bieb
Een fenomeen dat in een paar jaar in heel Nederland populair erg populair geworden is, is de mini-bieb. In de bieb, meestal in de vorm van een klein boekenkastje dat geplaatst is voor een huis of een openbare plek, wachten afgedankte boeken op nieuwe lezers. Heb je erg veel thrillers of romans om weg te geven, kijk dan eerst even of er meerdere boekenkastjes in de buurt zijn. Het gebeurt namelijk vaak dat zo’n kastje al behoorlijk vol zit en je wil niet weer met een half volle tas naar huis fietsen.
3. De Voedselbank
Het is iets waar veel mensen niet bij stil staan, maar ook als particulier kan je zaken naar de De Voedselbank brengen. Niet alleen met lang houdbare etenswaren zoals pakken spaghetti, potten groenten en blikken tomatensaus (mits binnen de houdbaarheidsdatum) zijn ze blij, maar vaak ook met bijvoorbeeld verzorgingsproducten en andere, in goede staat verkerende non-food artikelen zoals servetten, kaarsen etc. Dus ruim je de kelder of de proviand kast op, denk aan De Voedselbank. (Wel is het raadzaam om ivm corona even van tevoren te bellen. Ook om te vragen of de Voedselbank in jouw buurt non-food artikelen uitdeelt.)
4. Marktplaats of Facebook
Iedereen weet dat je overbodige spullen op Marktplaats kunt verkopen, maar je kunt er natuurlijk ook dingen gratis weggeven. Denk ook aan minder voor de hand liggende dingen zoals tijdschriften of een stapel tuintegels die al een tijdje in de weg ligt. Wil je liever geen vreemden aan de deur: op Facebook heb je diverse lokale gratis weggeef groepen. Op deze manier heb je een duidelijker zicht aan wie je iets geeft en verhoog je meteen het gemeenschapsgevoel!
5. Zet een doosje met spullen voor je deur
Iets wat bij mij altijd werkt als een tierelier: een doosje met spullen voor de deur zetten met daarop de boodschap: gratis mee te nemen. Zet ik het ’s ochtends buiten, dan is meestal aan het eind van de dag alles weg. Tip: zet alles in een bak of doos die toch al weg mag, want er zijn wel eens types die doodleuk de hele handel in een keer meenemen.
6. Het dierenasiel
Heb je oude handdoeken, theedoeken, washandjes, wollen of fleece dekens? Breng ze naar het dierenasiel, want de verzorgers en de beestjes zijn er super blij mee. En is Blackie naar de kattenhemel, maar staan zijn mandje en krabpaal nog in de berging? Ook die kunnen ze goed gebruiken!
7. Doe een ruilparty
Deze tip is er eigenlijk een voor als corona weer voorbij is, want op het moment van schrijven is drie gasten in huis natuurlijk de norm. Het idee is om met vrienden of familie samen te komen en dan onderling kleding, boeken, tijdschriften of whatever gaan ruilen. Voor degene die de party geeft en achteraf met alle overgebleven spullen blijft zitten: zie de tips hierboven :)
En denk je na al deze tips: ik zou wel willen opruimen, maar ik heb geen idéé waar ik moet beginnen? Ik kan je helpen, want sinds kort heb ik mij gevestigd als opruimcoach. Neem gerust een kijkje op de site van Sasja Ruimt Op!
Succes!
