top of page

5 tips voor een duurzame schoonmaak!

Bijgewerkt op: 6 dec. 2021


De tijd dat we een halve fles Glorix in de natte hoek leegspoten en dachten dat we weer een schoon en fris douchje hadden: die is geweest. Ok, geen mens die je wat maakt wanneer je bij Action je mandje vol propt met microvezeldoekjes, maar feit is wel: duurzaam is anders. Een schoon huis is heerlijk, maar een schoon milieu natuurlijk onbetaalbaar. Om je op weg te helpen naar groen huishouden: 5 gouden tips!

1. Doekjes en sponsjes: toen ik nog als huishoudelijke hulp bij de thuiszorg werkte, was ik er dol op: microvezeldoekjes! Ze zijn heerlijk zacht, hebben enthousiasmerende knalkleuren en niet onbelangrijk…ze maken grondig schoon. Hoewel veel fabrikanten deze doekjes aan de man brengen als zijnde ‘duurzaam’ en ‘beter voor het milieu’ is dit slechts een kwestie van waarmee je ze vergelijkt. Leg je ze naast die stugge, gele rakkers die je in pakken van tien koopt dan zijn microvezeldoeken inderdaad wat vriendelijker voor het milieu: er is minder schoonmaakmiddel en water nodig en je smijt ze niet na drie keer wassen weg. De grote keerzijde is echter dat microvezels niets anders zijn dan microplastics. Oftewel: elke keer dat je ze wast of uitspoelt, wordt de plastic soep weer extra gevuld. En wat betreft die gekleurde schuursponsjes: idem dito!

Wat dan wel?: doekjes van bio-katoen (bijvoorbeeld van Dille en Kamille) of bijvoorbeeld een in stukken geknipte, versleten katoenen pyama. Wat sponsjes betreft, die kun je prima vervangen door exemplaren van sisal, kokosvezel of zelfs mediterraans gras, te koop bij diverse eco-shops.

2. Schoonmaakmiddelen: het idee dat je voor elk schoonmaakklusje een

apart middeltje zou moeten hebben, is eigenlijk vooral iets waar Mr. Proper en de Witte Reus zelf het meest van overtuigd zijn. Los van al die plastic flessen, zijn sommige goedjes ook ronduit slecht voor het milieu. Niet alleen usual suspects zoals bleek en schimmelverwijderaar, maar ook simpele allesreinigers. De wasactieve stoffen worden al sinds de jaren zestig gemaakt van synthetische stoffen en die zijn niet best voor ons ecosysteem. Verder zijn verschillende ingrediënten van reguliere schoonmaakmiddelen ook slecht voor onze gezondheid. Zo kunnen oplosmiddelen zorgen voor luchtwegproblemen en conserveringsmiddelen voor irritatie aan de huid.

Wat dan wel?

In principe kom je met alleen azijn en baking soda (oftewel natriumbicarbonaat) al een heel eind! Zo is het laatste niet alleen ideaal als schuurmiddel, maar kan je er in combinatie met azijn ook prima de toiletpot mee schoonmaken (mee ontstoppen zelfs!) Wat je er allemaal nog meer mee kan doen, lees je hier. Een ander fijn ‘ouderwets’ goedje vind ik afwasmiddel. Zo lap ik er de ramen mee en sop ik er de koelkast mee uit. Persoonlijk ben ik fan van die van Seepje vanwege de heerlijke sinaasappelgeur (afkomstig van schillen van de AH-sapmachines) en de gerecyclede fles. Wil je toch een kant-en-klaar middeltje uit de supermarkt: neem er dan een met een keurmerk.

3. Stofzuigen: ik woon alleen, heb geen huisdieren en ben daarnaast ook geen Miep Kraak, dus stofzuigen doe ik over het algemeen slechts één keer per week. Er zijn mensen die dagelijks met dat ding door het huis vliegen. Nu zou je denken: wat maakt het uit, maar stofzuigen blijkt dus een van de meest milieubelastende dingen te zijn die je qua schoonmaken kan doen. Of beter gezegd: indien je stofzuiger meer dan vijf jaar oud is. Trots zijn op het feit dat je ouwe Miele van 2220 Watt nog moeiteloos de haren van Bello uit het tapijt zuigt, is dus eigenlijk nogal misplaatst.

Wat dan wel?

Minder vaak stofzuigen, vaker met bezem en blik en veger in de weer of gewoon een nieuwe stofzuiger kopen. Want wat een apparaat van 2000 Watt vroeger deed, doet een hedendaags exemplaar met 500!

4. Water: het water dat in Nederland uit de kraan komt is bijzonder goed gefilterd en daarom iets om zuinig op te zijn. Een emmer van tien liter vullen om bijvoorbeeld alleen het meubilair nat af te nemen is om die reden dan ook nogal decadent. Zeker als het om warm water gaat. Het verwarmen van water kost namelijk veel energie: of het nou via de kraan gaat, de waterkoker of een pannetje op het vuur.

Wat dan wel?

Gebruik voor kleine schoonmaakklusjes een teiltje: daar gaat sowieso minder water in. En hoef je niet met je handen in de emmer of is het lekker warm weer: neem koud water. Ben je klaar met het klusje en is het water niet super vies: zet het in het toilet om later de wc door te spoelen.

5. Muffigheid

Muffe luchtjes in huis: sommige mensen denken dat het plaatsten van zesentachtig luchtverfrissers van in de wc tot op zolder helpt ze te verdrijven. Of dat het op volle toeren laten draaien van het ventilatiesysteem helpt wat frisheid in de nering te brengen. Een ietwat ‘gedragen’ luchtje in kleding wordt vaak verholpen door de wasmachine te laten draaien en een dekbed waar een winter onder geslapen is, gaat voor hij weer in de kast gaat nog even naar de stomerij. Vaak totaal onnodig.

Wat dan wel?

Luchten! Gooi open die ramen, ze zitten er niet voor niks! Ja, zelfs in de winter is het goed om na het wakker worden het raam minstens tien minuten open te zetten om er eens lekker een fris briesje doorheen te laten waaien. Bang te zijn voor warmteverlies hoeft niet, want droge lucht warmt beter op dan vochtige (die vaak in een slaapkamer hangt). En hang je je trui op het balkon, gooi dan ook meteen dat dekbed over de railing: elke dag luchten voldoet tegen huisstofmijt. Een keer in de vijf jaar wassen/stomen is vaak genoeg. (Ja, echt!)




2.712 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page