top of page

Zo kan je ook water besparen

Bijgewerkt op: 12 jul. 2019

In mijn jonge jaren, toen water nog niet gezien werd als iets waarmee je spaarzaam om moest gaan, was ik iemand die gerust twee keer per dag onder de douche stapte. Tegenwoordig moet ik echt flink gezweet hebben, wil ik nog eens veertig liter extra -een gemiddelde douchebeurt- door het putje laten kletteren. Zuinig zijn met water levert financieel helaas bar weinig op, maar voor het milieu is het een zegen (minder zuivering van water = minder energie, minder chemicaliën in de natuur, minder verdroging door oppompen grondwater). Dat de kraan ook dicht kan tijdens het tanden poetsen, weet iedereen ondertussen wel. Hieronder zeven waterbespaartips die je mogelijk nog niet wist (of allang bent vergeten).




1. Van koud naar warm

Wil je warm water uit de kraan, dan moet je soms best lang wachten. Ondertussen stroomt dat zorgvuldig gefilterde drinkwater maar door de gootsteen alsof het niks is. Zonde. Sta je in de keuken dan is het een idee om dat water voortaan op te vangen in bijvoorbeeld een gieter, pan of waterkoker. Kan het later nog ergens voor gebruikt worden. Sta je op het punt om onder de douche te springen, dan kan je een emmer gebruiken. Het geredde water kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden om het toilet door te spoelen of om een schoonmaak sopje voor te bereiden.


2. water koken in kleinere pan

Kook je een relatief kleine hoeveelheid groente of pasta, dan is het onzin om dat in een grote pan te doen. Je verbruikt niet alleen te veel water, maar het duurt ook een eeuwigheid eer het gaat koken én kost het extra gas. Neem je een kleinere pan, dan hoeft er minder water in, is je prak sneller klaar en ben je goedkoper uit (want gas wordt in tegenstelling tot water wél steeds duurder).


3. Restje uit waterkoker of Senseo/ Nespresso bij de planten

Sinds ik dit gebruik toepas, bespaar ik niet alleen bij Waternet, maar ook bij de bloemist. Omdat ik standaard vergat mijn planten water te geven, moest ik om te haverklap een nieuwe kopen, omdat er weer eens eentje geel was uitgeslagen door uitdroging. Als ik nu ’s ochtends koffie zet, gooi ik standaard eerst het restje water dat nog in het Senseo-reservoir zat bij een dorstige plant.’s Avonds als ik thee zet, doe ik hetzelfde met het restje uit de waterkoker. Laat dit overigens geen vrijbrief zijn om de waterhouders daarna weer onnodig vol te gooien. Planten kunnen namelijk ook de geest geven door een teveel aan water (ik spreek uit ervaring).


4. Scheren vóór het douchen

Op een of andere manier, viel bij mij vorige maand pas het kwartje dat je bij het scheren van je benen onder de douche net zo veel -zo niet nog méér- water verspilt dan bij het tandenpoetsverhaal waarbij de kraan open blijft staan. Scheer je je (en dit geldt dus ook voor mannengezichten of wát er ook van haar ontdaan moet worden) vlak voordat je de kraan aanzet, dan scheelt dat een paar minuten zinloos waterverbruik. Halverwege de kraan uitzetten, kan natuurlijk ook, maar als het koud is, heb je daar -eenmaal onder die warme straal- waarschijnlijk totaal geen zin in (ik in elk geval niet).


5. toilet niet doorspoelen

Het is een nuttig en ten opzichte van je medemens zeer fijn mechanisme, maar soms is het doorspoelen van het toilet eigenlijk niet nodig. Als je bijvoorbeeld de hele dag door veel water drinkt, plas je een geur-en kleurloze vloeistof uit. Ben je ook nog alleen thuis, dan kan je best eens besluiten om eens (een paar keer) niet op die knop te drukken. Dames moeten wel uitkijken dat de pot niet vol wc-papier komt te liggen, anders raakt de boel natuurlijk verstopt.


6. WC doorspoelen met sopje

En we gaan nog even door op het sanitiair. Veel mensen gooien sop van gedane arbeid (ramen lappen, badkamer schoonmaken) namelijk vaak meteen door het toilet. Als je de emmer met water even in de wc laat staan en het gebruikt om de eerst volgende plas mee door te spoelen, scheelt dat toch weer zo’n zes liter.


7. Neem een regenton

Zoals een vriendin van me zei: ‘ik kan er met mijn hoofd niet bij dat niet iedereen een regenton heeft.’ Ze heeft gelijk: je krijgt gratis water uit de lucht en het is veel beter voor je planten. Ook voor de inhuizige. En als het waterbedrijf weer eens de kranen voor een paar uur heeft afgesloten, kan jij nog gewoon de wc-doorspoelen. Voor het geval dat je opziet tegen zo’n ruimteverslindend bakbeest: ze zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Fijn voor als je een balkon of postzegeltuin hebt.


Weetje: dagelijks gebruiken we gemiddeld 120 liter water per persoon. Het meeste gaat op aan douchen (40 liter), en het doorspoelen en de wc (40 liter)


258 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page