top of page

Doe als Máxima: verleen een microkrediet

Bijgewerkt op: 12 okt. 2018

Mensen zijn vaak negatief over goede doelen in verband met de beruchte strijkstok. Wil je er honderd procent zeker van zijn dat je geld goed terecht komt (want je krijgt het ook weer terug!) denk dan eens aan het verlenen van een microkrediet. Bij Kiva bijvoorbeeld.Maxima's stokpaardje

Een lamp met zonnecellen voor op de boerderij, een koeling voor in een kruidenierswinkeltje of simpelweg de rekening van het ziekenhuis. De ondernemers en particulieren op de site van Kiva willen met hun lening de meest uiteenlopende zaken betalen. Kiva, een non-profitorganisatie op het gebied van microkrediet (daar waar Maxima zich zo hard voor maakt), bemiddelt tussen leners en leningverstrekkers. De leners wonen voornamelijk in ontwikkelingslanden of kunnen om andere redenen niet bij een bank terecht.


Voor 25 dollar doe je mee

Als kredietgever kan je helpen vanaf vijfentwintig dollar. Je schrijft je in bij de site en boekt via je creditcard of PayPal een X- bedrag naar de organisatie. Deze zet het geld om in Kiva credits en met deze op zak, kan je kijken welke persoon of welk project jou het meeste aanspreekt. Geen makkelijke keuze! Je ziet tientallen foto’s van mensen die het geld allemaal even goed kunnen gebruiken, dus aan wie ga je het geven? Aan die vrouw uit Uganda die bananen wil kopen voor op haar marktstal of die dame uit Costa Rica die haar kleermakerszaak wil uitbreiden? Wat de keuze voor mij vaak wat makkelijker maakt, is om eerst te bepalen uit welke categorie je mensen het liefst wil helpen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen uit groepen als vrouwen, gezondheid, agrarisch, conflictgebieden en nog veel meer. Vandaar uit kijk je gewoon welke persoon of product jij het meeste een warm hart toedraagt. En kom je er niet uit, dan verdeel je het bedrag tussen meerdere personen (al is de drempel bij iedereen dus vijfentwintig dollar).


Ja, je krijgt je geld echt terug!

Het leuke aan deze manier van mensen financieel steunen, is dat het ook goed te doen is als je een wat kleinere portemonnee hebt. Het is immers een lening, dus je krijgt je geld weer terug (ik doe het al meer dan zeven jaar, dus ik kan zeggen: dat is echt zo!) Zit je niet meteen op het geld te wachten, dan kan je het weer aan iemand anders uitlenen. En geloof me: dat zal je ongetwijfeld ook doen, want het is super leuk om met eigen ogen te zien waar jouw geld aan bij kan dragen. Je doet niet alleen financieel een (tijdelijke) duit in het zakje, maar je draagt ook bij aan de zelfstandigheid van de mensen. Net zoals banken of crowdfunding doen voor wij Nederlanders. En dat is -zoals een bepaalde creditcardmaatschappij zou zeggen- onbetaalbaar.


Lees ook: -Geef het aan een vreemde

- Een dagje vrijwilligen bij de Voedselbank

- Positieve podcast (People Fixing the World)


42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page