top of page

Too Good To Go, een app tegen voedselverspilling

Bijgewerkt op: 4 sep. 2018

Dat voedselverspilling een probleem is, is bekend. Vraag: wat wordt er aan gedaan? Too Good To Go maakte een app zodat ondernemers niet alleen van hun overgebleven eten afkomen, maar er ook nog wat aan verdienen.


De Magic Box

'Een wat? Een magic box?!' De medewerker van avondwinkel Sterk -type ras Amsterdammer- kijkt me lachend aan. 'Hey,' roept hij naar zijn collega: 'mevrouw komt haar magic box ophalen. Pak jij hem effe?' De jongen kijkt hem onbegrijpend aan. Het is duidelijk dat de term hier niet bekend is .Terwijl we allebei hardop lachen om de absurditeit van dit gesprek, probeer ik uit te leggen dat ik kom om het pakket 'van die app die voedselverspilling wil tegengaan.' De man knikt: 'Too Good To Go!!' Hij loopt naar de koeling en even later sta ik buiten met een tas waarvan ik geen idéé heb wat er in zit. Ik besluit thuis pas te kijken. Rennen!


Voedselverspilling

Waar heb ik het over? Ik heb het over Too Good To Go. Een initiatief dat twee jaar geleden in Denemarken werd opgezet in de strijd tegen voedselverspilling. Want, geloof het of niet: een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt, gaat de vuilnisbak in (1/3!). Door middel van een app kunnen bakkers, supermarkten, restaurants, zeg maar allerlei bedrijven die eten verkopen én duurzaam bezig willen zijn hun left overs in de vorm van een pakket aan de man brengen voor een sterk gereduceerde prijs. Voedsel dat nog goed is, maar niet meer verkocht kan worden. Dit omdat wij als consumenten nu eenmaal niet het volle pond willen betalen voor een heel meergranen van een dag oud of voor een pasta carbonara waarvan de houdbaarheidsdatum hetzelfde is als de datum van aankoop. In januari begon men in Amsterdam, waar ondertussen 100 zaken zich bij het initiatief hebben aangesloten. Ondertussen doet ook Rotterdam, Den Haag en Utrecht mee.


Verrassing!

Maar goed, ik kocht dus een magic box (zoals Too Good To Go het pakket wél noemt) bij bovenstaande avondwinkel voor 3,99 euro. Volgens de app heeft het pakket een werkelijke waarde van 11,99. Betalen moest direct online met PayPal of creditcard (met iDEAL is helaas niet mogelijk, een minpuntje naar mijn mening). De reden dat ik mijn aankoop deed bij deze winkel was omdat ik verwachtte dat een avondwinkel verschillende productgroepen in het pakket zou doen. En omdat ik ruim de tijd had om mijn aankoop op te halen. Dit laatste is bij alle zaken verschillend. Bij sommige bakkers word je bijvoorbeeld tussen zes en kwart over zes verwacht, bij verschillende restaurants ergens na tienen, maar heb je een uur de tijd. Omdat de ondernemers nooit weten wát ze over zullen hebben aan het eind van de dag, is het voor de koper ook een groot mysterie waar hij mee thuis zal komen (vandaar de term magic box). Een feestje voor types zoals ik die van verrassingen houden. Een crime voor controlfreaks en mensen met een voedselallergie.


Wat zit er in de Magic Box?

En nu de hamvraag: wat zat er in mijn box? Op de foto ligt alles in volle glorie uitgestald, maar ik zal het hieronder even specificeren:

-een banaan

-een sinaasappel

-een citroen

-een pasta maaltijd met groene pesto (554 gram, houdbaar tot overmorgen! Waarde 6,09 euro)

-volkoren eeuwbrood van bakkerij Hartog (gisteren gebakken, waarde 3,45 euro)

-zakje met een croissant, pretzel en een pizzabroodje

Wat het fruit en het brood gekost hebben, weet ik niet. Bij de gewone supermarkt ben je voor het fruit tesamen ongeveer een euro kwijt en voor de broodjes schat ik een euro of vier. Omdat alles van een prima kwaliteit is (ok, de broodjes waren niet meer knapperig, maar dat kwam -denk ik-ook omdat het volledige pakket in de koelkast stond.


Conclusie over Too Good To Go

Ik vond het absoluut waar voor mijn geld! Naast het feit dat ik de duurzame insteek van het initiatief geweldig vind, vind ik het idee dat je niet weet wat je die dag gaat eten (je moet er natuurlijk niet te lang mee wachten, anders ben jíj degene die het in de kliko gooit) echt super leuk. Dit ga ik zeker vaker doen.


Too Good To Go, tegen voedselverspilling
304 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page