top of page

7 manieren om minder voedsel te verspillen

Bijgewerkt op: 5 sep. 2021

Het is moeilijk te geloven, maar jaarlijks wordt er in Nederland eenderde van al het voedsel weggegooid. Dat is 800 miljoen kilo, oftewel 100.000 vrachtwagens vol. Als je bedenkt dat 870 miljoen mensen op de wereld honger lijden én dit weggegooide eten enorm veel milieuschade veroorzaakt (onnodig gebruik van water, pesticiden etc) dan wordt het tijd dat we zorgvuldiger met ons voedsel omgaan. Hieronder zeven eenvoudige tips om je foodwaste te minimaliseren.


1. Maak boodschappenlijstjes

Ben jij zo iemand die na het werk de supermarkt invliegt en impulsief wat dingen in een mandje gooit? De kans is dan groot dat je twee weken later een flink gedeelte van je aankopen wegens ‘over de datum’ de kliko in moet kieperen. Bedenk je vantevoren wat je wilt eten, check je je voorraad en maak je een boodschappenlijstje dan is de kans op bedorven eten in je koelkast een stuk minder groot. En het geeft ook meer rust in je hoofd als je al weet wat er op het menu staat en het niet ter plekke nog in de supermarkt hoeft te bedenken.


2. Koop geen grootverpakking alleen omdat het in verhouding goedkoper is.

Hoe groter de verpakking, hoe voordeliger je in verhouding uit bent. Omdat ik alleen woon is groot inkopen voor mij echter vaak niet de beste optie. Wil ik bijvoorbeeld spinazie eten, dan kan ik de voordeelzak van 600 gram beter laten staan. Mits ik een soort van vrouwelijke Popeye wens worden of er geen probleem mee heb dat de helft in de vuilnisbak belandt. Gezien ik dat allebei niet wil, ga ik toch vaak voor de kleinste zak. Of voor de middelgrote als ik er twee dagen van wil eten.


3. Koop voedsel met een afprijssticker (vooral verse producten)

Sinds een aantal jaar bieden bijna alle supermarkten producten die bijna over de houdbaarheidsdatum zijn aan met korting (bijvoorbeeld 35% korting bij Albert Heijn). Zelf maak ik hier vaak gebruik van, in het bijzonder bij vlees. In plaats van vegetariër te worden ten bate van de CO2-reductie, eet ik thuis alleen nog vlees dat ik gekocht heb met zo’n kortingssticker (het wordt anders toch weggegooid en dat vind ik helemaal erg). Thuis gooi ik het in de vriezer en op deze manier kan ik het nog drie maanden bewaren. Vooral het kopen van verse producten zet zoden aan de dijk met betrekking tot voedselverspilling, lang houdbare zaken worden namelijk vaak nog wel gedoneerd aan de Voedselbank. Meer weten over houdbaarheid? Lees deze blog


4. Vries aankopen zoveel mogelijk in

Kom je thuis van boodschappen doen: kijk wat je allemaal in kan vriezen. Brood, vlees, vleesvervangers, noten, fruit: het blijft allemaal langer goed bij temperaturen onder de nul. Wist je dat je zelfs avocado’s (zonder schil en pit) en eieren (zonder schaal) in het vriesvak kunt bewaren? Vries je dingen in dan kan je ook optimaal gebruik maken van interessante supermarkt-acties zoals 1+1 gratis (mits je vriezer groot genoeg is natuurlijk!). Heb je geen vriezer of vriesvak? Zet je koelkast op 4 graden (te meten met een koelkastthermometer), dan bederft voedsel minder snel.


5. Kook afgepast of bewaar voor de volgende dag

Gooi je als je macaroni of rijst kookt zomaar wat lukraak in de pan en heb je daarom vaak te veel? Neem een Eetmaatje, een maatbeker met portie-streepjes in plaats van grammen (o.a. te bestellen bij Het Voedingscentrum voor alleen de verzendkosten). Heb je geen moeite met het inschatten van de juiste hoeveelheid, maar heb je vaak teveel omdat je bijvoorbeeld nooit zeker hoeveel mensen er aan de eettafel zitten? Bewaar het voor de volgende dag of vries het in (ook losse macaroni! Wel een beetje olie er doorheen doen zodat het geen deegklomp wordt na het ontdooien)


6. Installeer de Too Good To Go App

In steeds meer steden is Too Good To Go actief, een initiatief voor het tegengaan van voedselverspilling. Via een app kunnen plaatselijke bakkers, restaurants, supermarkten etc pakketten met voedsel dat bijna over de datum is aanbieden voor een leuk prijsje. Zo’n pakket noemen ze een Magic Box. Dit omdat je niet weet wat er in zit. Dagelijks kan je in de app kijken wie Magic Boxen in de aanbieding heeft. Zie je iets naar je gading dan betaal je meteen via de app met creditcard of Paypal. Later op de dag kan je het dan op de vooraf vastgestelde tijd ophalen. Ik heb het al vaak gedaan en ik vind het een superconcept!


7. Vraag een doggybag

In de Verenigde Staten kijkt niemand er van op, maar in Nederland moeten we vaak nog een beetje moed verzamelen voor het vragen om een doggybag. Ikzelf deed het voor het eerst afgelopen Kerst. We gingen met familie naar de Chinees en we hadden werkelijk zó veel over (tsja, wanneer niet bij de Chinees?) dat ik gevraagd heb of ze het voor ons in wilden pakken. Hoewel ik een lichte verbazing zag bij de serveerster, deed ze absoluut niet moeilijk en kwam ze even later met vier volle bakken terug. Ok, plastic is ook niet milieuvriendelijk, maar duurzaam leven blijft een kwestie van wikken en wegen.272 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page