top of page

De 7 lekkerste vleesvervangers

Bijgewerkt op: 7 mei 2021

Dat de productie van vlees (vooral rundvlees) een enorme belasting vormt voor het milieu, is je vast niet ontgaan. Bij veel mensen staat er nog dagelijks een tartaartje of rundervink op het menu, maar als we de planeet enigszins leefbaar willen houden, moet de vleesconsumptie drastisch omlaag. Natuurlijk zijn er vleesvervangers, maar voor het betreffende koelvak in de supermarkt, staan veel mensen met de handen in het haar: welke moet men nemen, welke zijn lekker? Om je op weg te helpen, maakte ik een selectie van mijn favorieten.


Hypocriete flexitariër

Eerlijk is eerlijk, een echte carnivoor ben ik nooit geweest. Een sappige hamburger of kipsaté daargelaten, doet vlees mij eigenlijk niet zoveel. Daarnaast komen er bij mij slechts drie diersoorten door de ballotage: rund, kip en héél soms varken. De filosofie daarachter is simpel, andere dieren vind ik te klein, te lief of te aandoenlijk om op te eten. Hypocriet? Absoluut. Hoewel ik dus geen echte vleesfan ben, eet ik het nog wel. Ongeveer een keer per week. De andere zes dagen gooi ik vleesvervangers in de pan.


Gummischijven

Waren vleesvervangers tien jaar geleden niet meer dan op hamburgers lijkende gummischijven, tegenwoordig bemoeien zelfs beroemde chefkoks zich tegen de receptuur aan. Vegetarische burgers zijn namelijk booming business! Behalve het feit dat veel meer soorten op de markt zijn gekomen, zijn ze dus ook stukken lekkerder geworden. En gezonder. Moeten vegetariërs en veganisten over het algemeen ijzer en vitamine B12 bijslikken: aan veel vleesvervangers worden deze nu toegevoegd.


Keuzestress

Wanneer je nog nooit zo’n plantaardige rakker verorbert hebt en ten behoeve van de planeet toch eens een poging wilt wagen: top! Het goede nieuws: zowat elke supermarkt heeft zoveel varianten in huis, dat je elke dag van de week iets anders zou kunnen proberen. Het slechte nieuws: het aanbod is vaak zó groot dat keuzestress je mogelijk wanhopig naar de vleesafdeling doet rennen voor je oude, vertrouwde tartaartjes. Dat is niet de bedoeling.


Zeven aanraders

Wil je graag eens een vleesvervanger proberen, maar heb je geen idee welke te pruimen zijn? Of eet je ze dagelijks en hangen jouw oude succesnummers jou ondertussen flink de keel uit? Hieronder vind je een selectie van zeven vegetarische (waaronder een aantal veganistische) burgers die ik zelf ontzettend lekker vind en daarom ook regelmatig eet.


1. Spinazie-kaas rondo - Gourmet Garden (Albert Heijn, Deen, Dirk, Deka en Jumbo). Vegan: ja.

Lekker hartig van smaak. Geen uitgesproken spinaziesmaak. Past prima

bij aardappelen en/of groenten of een boterham.


2. Schnitzel-Valess (Albert Heijn, Dirk, Jumbo e.v.a.)

Vegan: nee.

Ik kocht de schnitzel naturel, met kaas en met satésaus. Die met kaas is

smaakvol, maar persoonlijk vind ik hem ook een beetje machtig voor bij

aardappelen en groente (overigens niet machtiger dan andere

kaasburgers. Ik vind het zelf gewoon iets too much). De naturel en satésausversie

passen echter prima bij de Hollandse pot, friet, brood én bij nasi of bami.


3. Krokante kipschnitzel - Vivera (Vomar, Dirk e.v.a. )

Vegan: ja

Deze schnitzel benaderd de kipsmaak behoorlijk goed en is lekker

krokant. De burgers zijn bij Vomar en Dirk geregeld in de aanbieding en

als dit zo is, sla ik er altijd een hoop in voor in de vriezer. Ze zijn heerlijk

bij aardappelen en groente, maar ook bij friet of op een broodje.


4. Kipstuckjes Vegetarische Slager (AH, Jumbo, e.v.a.)

Vegan: nee

Imitatie-kip voor in bijvoorbeeld wokgerechten, risotto, wraps etc.

Benadert de smaak en textuur van kip zo goed, dat een vriendin -die

een verwoed vleeseter is en weinig op heeft met vegan-toestanden- het

verschil met echte kip niet proefde toen ze bij mij fajitas at!


5. Plantaardige Gyros - Vivera (AH, Vomar etc.)

Vegan: ja

Sinds de plantaardige gyros mij door iemand werd aangeraden, eet ik hem bijna om de week. Echt superlekker. Zelf eet ik het altijd in een wrap, maar uiteraard is het op een pita broodje ook niet te versmaden6. Falafel - Maza (AH, Deen, Jumbo, Dirk etc.)

Vegan: Ja

De lekkerste falafel die ik tot nu toe in de supermarkt ben tegengekomen.

Een heerlijk krokant jasje én veel voor relatief weinig. Lekker op een pita

broodje of in een wrap.


7. Gegrilde stukjes - Garden Gourmet (AH, Jumbo, Dirk etc)

Vegan: nee

De gegrilde stukjes zijn bij mij (en mijn vriend) sinds kort favoriet! Hoewel ze vast niet echt gegrild zijn, hebben ze toch een beetje de smaak alsof ze van de grill komen. Daarnaast hebben ze een goede bite. Zelf doe ik ze vaak in wraps of in de mie, maar vast ook heerlijk bij frietjes of gebakken aardappeltjes.


Smakelijk eten!


Meer weten over vlees en klimaatbelasting? Lees het hier


(Deze lijst is volledig onafhankelijk tot stand gekomen en ik ben dan ook op geen enkele manier gesponsord door bovenstaande merken of supermarkten)

1.334 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page