top of page

Hoe lang is eten nou werkelijk houdbaar?

Bijgewerkt op: 5 sep. 2021

De oven was net op temperatuur, toen ik op de verpakking van mijn afbakbroodjes zag dat de houdbaarheidsdatum al twee weken was overschreden. Ik baalde als een stekker, omdat ik verder niks ‘ontbijterigs’ in huis had. Na even googlen, zag ik dat broodjes als deze ook weken na datum nog zonder risico’s opgegeten konden worden. Ik besloot de dingen toch in de oven te gooien en op te eten. En inderdaad: ze smaakten nog heerlijk en mijn spijsverteringssysteem hield zijn gemak. Maar mijn interesse was wel gewekt: hoe zit het nou precies met de houdbaarheid van ons eten? Ik zocht het voor je uit.


TGT

TGT, oftewel Te Gebruiken Tot staat vaak op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren zoals voorgesneden groente, vlees, vis, vers vruchtensap en maaltijden uit de koeling. Is de datum die erop staat verstreken, dan is het devies: weggooien. Voor mensen die denken: ach, ik zie nog geen verdachte vlekken en het ruikt nog best…niet doen! Het punt is dat gemenerds als de listeriabacterie niet altijd zichtbaar opereren. Ze kunnen massaal lopen rennen en springen door jouw zak voorverpakte rucola, terwijl jij nog steeds denkt dat er een berg gezonde, groene bladeren voor je ligt. Al houden we natuurlijk niet van voedselverspilling: liever een zak in de bak, dan jij bóven de bak.


THT

Met THT (Ten Minste Houdbaar Tot) is het een compleet ander verhaal. De THT-datum is de dag tot wanneer de fabrikant een smaakvol en veilig product garandeert. Als je voorbij de datum bent met een product waar deze letters op staan, kan je het daarna nog makkelijk een hele tijd bewaren (hoe lang bij welk product, lees je hier). Het is niet zo zeer dat het eten van het product na de datum gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, maar vooral dat de smaak ervan wat achteruit kan gaan. Zo kan je droge pasta, rijst, koffie en conservengroenten na de datum zelfs nog jaren en jaren bewaren. Staat je blik bonen uit 2009 echter zo bol als een kogelvis…weg ermee!


Zonder datum

En natuurlijk zijn er ook voedingsmiddelen waar geen datum op staat. Denk aan aardappelen, verse groente en fruit, vers brood en banket, zout, suiker, snoep, kauwgom, wijn en drank met meer dan 10% alcohol. Bij deze producten kan je wel zelf afgaan op hoe het eruit ziet, ruikt en proeft om te bepalen of het wel of niet eetbaar is.


Invriezen

Er zijn mensen die denken dat een vriesvak alleen bedoeld is om Cornetto’s, pizza’s en ijsblokjes in te bewaren. Er zijn er een hoop die weten dat hij ook bestemd is voor vlees, groente, brood en vers bereide maaltijden. En er zijn relatief zeer weinig mannen en vrouwen die op de hoogte zijn van het feit dat ook boter, sap, melk, yoghurt, harde kaas, chocolade (eerst dagje in koelkast), bloem, avocado’s en zelfs noten en chips (!) goed blijven bij temperaturen ver onder het nulpunt. Mijn eigen vriezer zit altijd vol met brood (dankzij To Good To Go) en vleesvervangers. Als ik gewoon vlees koop, dan haal ik meestal iets wat op de dag zelf opgegeten moet worden. Zo wordt er weer een stuk vlees gered van de verspilling én krijg ik ook nog korting. Het gehakt of de rundervinken vries ik bij thuiskomst meteen in. Bij navraag bij het Voedingscentrum blijkt dat je het dan nog 3 maanden kan bewaren.


Toch niet opeten? Geef het weg!

Heb je ondanks alle bovenstaande info toch geen lekker gevoel bij het opeten van een zak chips die over de datum is? Geef hem weg aan iemand die er geen probleem mee heeft. Heb je meerdere dingen waarvan je verstandelijk weet: het is nog goed, maar ik eet het niet op? Breng het naar een Voedselbank of een ander intitiatief waarbij voedsel herverdeelt wordt bij jou in de buurt. Zo maak je een ander blij én help je mee in de strijd tegen voedselverspilling.


Wil je precies weten hoe het zit met de bewaarduur van bepaalde producten? Kijk op de bewaarwijzer.


Lees ook:


2.099 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page