top of page

Helpen bij kringloopwinkel De Lokatie

Bijgewerkt op: 5 sep. 2021

Het is ondertussen geen geheim meer: ik ben idolaat van kringloopwinkels! Sinds mijn favoriete winkel op de Postjeskade gesloten is, ga ik regelmatig naar De Lokatie op de Distelweg in Amsterdam-Noord. Omdat je via NL Cares, de organisatie voor flexibel vrijwilligerswerk een middagje in deze winkel mee kan lopen, lijkt mij dit twee vliegen in een klap. Hup met het pontje naar Noord dus!


Vrijwilligerswerk via NL Cares

‘Hier kan je je jas ophangen, in dit kluisje je tas opbergen en daar staat het koffiezetapparaat. Je krijgt namelijk altijd enorm veel dorst van al dat stof hier.’ Ik sta in het magazijn van kringloopwinkelbedrijf De Lokatie aan de Asterweg in Amsterdam-Noord. Ik heb mij opgegeven als vrijwilliger voor één dag via NL Cares, een organisatie voor flexibel vrijwilligerswerk. De dame die mij wegwijs maakt in zowel de kantine als in de rest van het magazijn is Ellen. Ellen, van huis uit mode-ontwerpster, heeft tot op heden weinig geluk met het vinden van passend betaald werk en helpt daarom elke week een middagje als vrijwilligster hier in het magazijn of in de winkel aan de Distelweg. Meestal bij de kleding, de afdeling waar ook ik vandaag aan de slag ga.


Lekker bezig en onder de mensen zijn

Achter de sorteertafel staat vandaag ook Marjon. Sinds haar man een aantal jaar geleden overleed, probeert ze haar draai weer een beetje te vinden. Omdat ze het fijn vindt om lekker bezig en onder de mensen te zijn, werkt ze twee middagen in de week bij De Lokatie, waar ze het goed naar haar zin heeft. Hoewel ze er niets mee verdient, neemt ze haar vrijwilligerswerk wel serieus. ‘Afgelopen weekend ben ik eens bij de Bijenkorf gaan kijken welke merken er nou eigenlijk allemaal zijn. Ik ken natuurlijk wel Nike en dat soort dingen, maar er bestaan er zoveel!’ Niet onbelangrijk om deze te kennen, want de dames van de kleding bepalen ook de prijzen die op de kaartjes komen te staan. En tja…voor een duur merk willen mensen vaak best wat meer betalen. De schoorsteen moet immers ook bij De Lokatie gewoon roken.


Bijna 900.000 kilo aan spullen

De Lokatie is een Amsterdams kringloopbedrijf met drie filialen: twee in Noord (Distelweg en Buikslotermeerplein) en een in Oost op de 1e Oosterparkstraat. Het bedrijf is in eerste instantie in 1996 opgezet als dagbesteding en opstapje naar mogelijk betaald werk voor mensen met een psychiatrische of psychosociale achtergrond. Er wordt gewerkt met diverse trajecten, maar omdat de overheid minder geld uitgeeft aan bijvoorbeeld verslaafdenzorg, worden deze steeds minder uitgezet. Gelukkig zijn er ook nog vaste vrijwilligers en mensen die incidenteel komen aanwaaien, zoals ik. En dat is nodig, want vorig jaar ging er bijna 900.000 kilo aan spullen over de drempel naar binnen!


Teveel spullen, te weinig mensen

Spullen. Het magazijn staat er vol mee, propvol. Containers vol met kleding, dozen met curiosa, schoenen, koffers, rekken vol boeken, overal staat wat. Mijn oog valt op een grote zwarte container, tot aan de rand toe gevuld met boeken. ‘Die gaan allemaal naar een volgende verwerker,’ zegt Ellen. ‘We hadden er zo ontzettend veel dat we er hier even geen weg meer mee kunnen.’ Een kwestie van teveel spullen, te weinig mensen. Als ik kijk naar de grote containers met kleding (minstens tien), bekruipt mij hetzelfde gevoel. Op mijn vraag of er elke dag mensen bezig zijn met het sorteren van de kleding schudt Ellen haar hoofd: ‘niet altijd. Het gebeurt wel dat er hier helemaal niemand staat.’ Ik stroop de mouwen van het zwarte bedrijfsfleecevest op en trek een zak uit de container: flink aan de slag dan maar!


Niet fris? Weg ermee!

Voor dat de kleding op kleur gesorteerd wordt, moet ze eerst gecontroleerd worden op kwaliteit. Is het niet verwassen? Is het vrij van vlekken? Doet de rits het nog? En ook: zit er niets meer in de zakken? Is een broek of shirt goedgekeurd dan mag het in de bak van de desbetreffende kleur gelegd worden. Afgekeurde dingen mogen in een zak in een grote container. Alles wat in deze bak belandt, wordt opgekocht door een handelaar die er een x-bedrag per zoveel kilo voor betaalt. Ik inspecteer een groene, suede winterjas. Het is een zware jas van prachtige kwaliteit, maar het lijkt als of het weer er in zit op bepaalde plekken. Ik vraag advies aan zowel Ellen als aan Marjon. Uiteindelijk zijn we het er samen over eens: dit ziet er niet fris meer uit, dus weg ermee! Zonde, maar het is niet anders.


Vieze toestanden

Het openmaken van de zakken voelt een beetje alsof het Sinterklaas is: wat zou er in zitten? Ik vraag de dames of ze wel eens bizarre dingen zijn tegen gekomen. Ze kunnen echter niet een-twee-drie iets voor de geest halen . ‘Het is wel dat je er soms iets uithaalt wat ontzettend goor is,’ zegt Ellen. Ze heeft het nog maar net gezegd of ik heb een tot aan de nok toe gevulde wasmand te pakken. ‘Het is niet waar?!’ stamel ik enigszins verbijsterd: ‘dit zit volgens mij gewoon vol met vuile was!’ Het zou Ellen niks verbazen: ‘als mensen overlijden en op verzoek hun huis door ons wordt leeggehaald, dan gaat vaak álles mee. Vaak tot pakjes Maggi aan toe.' Als ik halverwege de mand zie dat er ook schilderijtjes in zitten, besef ik dat hij niet zomaar vol uit een washok weggegrist is, maar bewust gevuld omdat iemand blijkbaar ook van de mand afwilde. Voorzichtig ruik ik aan het beddengoed dat ik er uitgehaald heb: wasmiddel….oef!


Dromen over spullen

In principe zou ik vandaag van één tot vier uur werken, maar ik zit zo in de flow (van dingen ordenen word ik altijd erg rustig in mijn hoofd) dat Ellen om half vijf op de klok wijst om me te attenderen op het feit dat mijn tijd erop zit. Ik kijk nog eens naar de tien containers (eentje is ondertussen bijna leeg) en besluit er een extra half uurtje aan vast te plakken. Terwijl ik een nieuwe zak openmaak, merk ik op dat het mentaal best een beetje op je drukt, al die spullen die wachten om door je handen heen te gaan. ‘Nou,’ zegt Ellen ‘ik dróóm er echt over zo nu en dan! Dan komen ál die spullen weer voorbij.’ Ik geloof het maar al te best. Als de klok vijf uur slaat, en het magazijn op het punt staat om te sluiten, trek ik mij los van de sorteertafel, pak ik mijn jas en tas uit de kantine en hang het fleecevest terug aan de kapstok. Morgen is er weer een dag. Voor wie er dan ook achter de tafel staat.


Wil jij ook graag eens vrijwilligerswerk doen bij De Lokatie? Mail naar info@delokatie.org of ga naar de site van NL Cares om je te registreren als flexibel vrijwilliger.


393 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page