top of page

Duurzaam onder de douche? 8 tips

Bijgewerkt op: 18 okt. 2020

Dat kort douchen beter is voor het milieu dan het nemen van een bad, moge onderhand wel duidelijk zijn. Er zijn echter nog veel meer dingen die je in de badkamer kan doen om duurzamer bezig te zijn. Hier acht milieuvriendelijke tips.


1. Kies voor producten zonder verpakking of in glas

Bij dit eerste punt moet ik al meteen hand in eigen boezem steken. Ik ben namelijk een sucker voor mooi uitziende (en uiteraard ook lekker ruikende) flacons douchegel. Mijn badcel van 1 x 1,5 m2 is dan ook net een mini-Kruidvat. Slechte zaak, want je begrijpt: die flessen zijn allemaal van plastic. Mijn goede voornemen is om voorlopig geen nieuwe douchefris te kopen, de voorraad op te maken en in de toekomst naar Lush te gaan. Daar verkopen ze namelijk heerlijk ruikende stukken zeep en shampoo zonder verpakking. Ook wil ik proberen om mijn crèmes voortaan in glazen potjes aan te schaffen in plaats van in tubes. Met de anti-rimpelcrème met dubbele werking is het in elk geval al gelukt (oef!)


2. Vermijd producten met palmolie

Sommige verzorgingsproducten hebben ingrediënten die direct of indirect schadelijk zijn voor onze planeet. Palmolie is een voorbeeld van een bestanddeel dat zelf niet schadelijk is voor de aarde, lucht of het water, maar wel het feit dat er ontiegelijk veel regenwoud gekapt wordt om oliepalmen te kweken. Minder bomen, betekent meer CO2 in de lucht. Omdat palmolie in bizar veel producten zit en het daarnaast onder veel verschillende namen op de etiketten staat, is het makkelijker te kijken waar het niet, dan waar het wél inzit. Mijn blogcollega Zaailingen heeft hiervoor een overzichtelijk lijstje gemaakt.


3. Koop houten tandenstokers, wattenstaafjes en uitwasbare

wattenschijfjes

Al zijn het maar kleine dingetjes: plastic tandenstokers en wattenstaafjes zorgen wereldwijd voor enorm veel afval. De houten varianten hiervan natuurlijk ook, maar bij de verbranding ervan komt er minder chemische troep vrij. Houten wattenstaafjes zijn niet overal standaard verkrijgbaar, maar Etos heeft ze in elk geval wel. Ze zijn wat duurder (100 voor 0,65), maar je doet het milieu er een enorm plezier mee. Een ander onderschat afvalproduct is het wattenschijfje. Reguliere katoenteelt is al niet bepaald duurzaam en als je bedenkt hoeveel van die schijfjes er doorheen gaan op jaarbasis… Een alternatief is het wasbare wattenschijfje. Bij bekende ketens nog lastig te krijgen (bij Etos en Kruidvat keken ze me in elk geval glazig aan), maar in kleinere online shops volop! Ik bestelde ze voor een euro per stuk bij LanaLuna. Ook kan je ze zelf maken van oude handdoeken.


4. Kies verzorgingsproducten zonder microbeads

Microbeads zijn kleine, plastic bolletjes (zichtbaar of onzichtbaar) die aan sommige verzorgingsproducten (vaak tandpasta, scrubs of lippenstift) worden toegevoegd voor het reinigende en scrubbende effect. Of gewoon omdat het mooi staat in een bepaalde gelachtige vloeistof. Deze bolletjes komen via het riool in ons water terecht en kunnen niet verwijderd worden door de afvalwaterzuiveringsinstallaties. De bolletjes komen dus weer in de natuur terecht, in de dieren en ja…ook wij krijgen ze weer binnen door ons voedsel en water. Wil je zeker weten dat er geen microbeads in je verzorgingsproducten zitten? Download de Beat the Microbead-app waarmee je in de winkel producten kan scannen om te zien of ze microbead-vrij zijn. Bekende merken die geen bolletjes in hun spullen stoppen zijn in elk geval Lush, Weleda en Rituals.


5. Scheren of haren wassen onder de douche? Zet de kraan uit

Je benen scheren of haren wassen onder de douche is lekker praktisch. Wel doe je er goed aan om tijdens de activiteit de kraan dicht te draaien anders lopen er ongemerkt tientallen liters water onnodig door het doucheputje. Scheren kan je overigens ook doen vóór dat je de kraan aanzet. Wil je onder de douche nog meer water besparen? Zet een emmer naast je. Met het opgevangen water, kan je later de wc doorspoelen.


6. Gebruik je handdoek twee keer

Ik ben opgegroeid met het gebruik mijn handdoek na een keer douchen in de wasmand te gooien. Heerlijk natuurlijk zo’n frisse doek om je mee af te drogen, maar feit is dat er in een oogwenk een gigantische berg wasgoed op je ligt te wachten. Wat niet alleen extra werk met zich meebrengt, maar ook meer kost aan water, wasmiddel en elektriciteit. Sinds ik een tijdje bij een vriendin logeerde die haar handdoeken standaard een paar keer gebruikte, doe ik met elke handdoek nu al jaren twee douchebeurten. Hoewel sommigen denken dat een handdoek niet snel vies wordt, omdat je er een schoon lijf mee afdroogt, is hij volgens deskundigen na drie keer gebruiken toch echt zelf wel aan een wasbeurt toe. Washandjes kan je beter wél na een keer in de was doen.


7. Koop tandenborstels van bamboe

Een gemiddeld mens verslijt 4 tandenborstels per jaar. Een beetje onnodig dan dat zo' n wegwerpproduct van onverwoestbaar plastic gemaakt is. Een beter alternatief is de tandenborstel van bamboe. Bamboe groeit razendsnel en brengt het milieu geen schade toe. Ok, ze zijn duurder dan een normale plastic borstel (gemiddeld 4,50 euro), maar staan wel heel erg mooi in de badkamer.


8. Neem een roller, stick of crème of mechanische verstuiver in plaats van een spuitbus

Eind jaren tachtig werden CFK’s in spuitbussen verboden omdat ze schadelijk waren voor de ozonlaag. Met die laatste gaat het daardoor alweer stukken beter, maar de drijfgassen die aan de hedendaagse bussen deodorant en haarlak worden toegevoegd (butaan, isobutaan en propaan) zorgen in combinatie met oplosmiddelen wel voor 5% van de totale smog. Beter is het dus om de spuitbussen te laten staan en bij deo’s te kiezen voor een stick, roller of crème en bij haarlak voor een mechanische verstuiver.


Lees ook:




1.244 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page