top of page

Sea2see: een bril van plastic uit de zee

Bijgewerkt op: 5 sep. 2021

Van filmmaker tot brillenmaker, het klinkt niet als een logische carrière switch. François van den Abeele, had het -ondanks zijn creatieve geest- waarschijnlijk ook niet kunnen bedenken, maar het was een triest gegeven wat hem die kant op dreef, namelijk de vervuiling van zijn zo geliefde oceanen. Te zien dat er zoveel plastic afval in de zeeën dreef, deed de in Barcelona wonende Belg pijn in het hart. Hij besloot van de nood een deugd te maken en het afval door vissers te laten verzamelen om er brillen van te laten fabriceren. Omdat dit geen goedkoop avontuur zou worden, zamelde hij geld in via crowdfunding. Met succes, want na een pilot in Spanje, is het merk Sea2See nu in verschillende landen in Europa en steden in de VS te koop.


Sea2see verkoopt zowel zonnebrillen als optische brilmonturen. Het zijn geen goedkope brillen (via hun site zijn ze verkrijgbaar vanaf 85,- exclusief verzendkosten), maar het zijn dan ook behoorlijk arbeidsintensieve producten. Om te beginnen moet er gemiddeld dagelijks zo’n ton afval (denk aan plastic wat mensen op stranden hebben achtergelaten, maar ook aan visnetten -en lijnen en touwen) opgehaald worden bij de honderd ophaalpunten in dertig Spaanse havens. Daarna gaan mensen het plastic met de hand sorteren, waarna het tot grof materiaal wordt gerecycled zodat er in Italië mooie monturen en glazen van gemaakt kunnen worden. Tot slot worden ze nog getest door opticiens.


Kortom: een mooi product. Niet alleen qua initiatief, want de brillen zijn ook mooi qua design. De bril die ik hier draag is de Shark. (Die ik overigens niet gekregen heb, maar alleen even draag voor de foto. Het winkeltje waar ik werk, verkoopt de zonnebrillen namelijk. En nee, ik krijg geen bonus als er een verkocht wordt ;-)). Naast deze zijn er nog vijftien modellen, vaak ook een matte en glanzende uitvoering en ook met verschillende kleuren glazen. En er zijn ook modellen met gepolariseerde glazen. De optische brillen bestaan in negen modellen.

Ik zou zeggen: neem eens een kijkje op de site!


Lees ook: -Doe een Flaske in uw Taske (Flaske thermosflessen)

90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page