top of page

NL Cares: flexibel vrijwilligerswerk

Bijgewerkt op: 4 sep. 2018

Zo nu en dan doe ik vrijwillerswerk via NL Cares, een organisatie die talloze activiteiten biedt, waar je aan mee doet wanneer je zelf tijd of zin hebt. Volledig flexibel, no strings attached. Vandaag ga ik wandelen met ouderen…als het droog blijft tenminste


Wandelen met ouderen

Ik zit aan tafel met twee oudere dames in De Rietvinck, een modern woonzorgcentrum in het noordelijkste puntje van de Amsterdamse Jordaan. We staan in de startblokken om te gaan wandelen. Toen ik mij twee dagen geleden opgaf voor deze NL Cares-activiteit, zag ik op Weeronline dat men voor vandaag een wolk met twee druppels verwachtte. Zoals het er naar uitziet, hangt deze nu boven de Vinkenstraat. Het is dus even afwachten wat ‘ie gaat doen. Blijft het bij die twee druppels, dan kunnen we naar het nabijgelegen Westerpark, gaat het los dan wordt het slechts een snel rondje over de Boerenmarkt hier tegenover. Voor we kunnen gaan rijden (de dames gaan mee in de rolstoel) is het echter nog even wachten op activiteitenbegeleidster Anneke die nog een dame oppikt van een bovengelegen etage.


Knappe vrijwilliger

Een blonde gast komt binnen, ik schat hem zo ongeveer mijn leeftijd. Hij komt ook via NL Cares. Qua uiterlijk vormt hij het midden tussen een fotomodel en een snelle carrière-jongen. In elk geval geen type waarvan je in eerste instantie denkt: die gaat in zijn vrije uurtjes helpen in een bejaardentehuis. Toch bedriegt de schijn: hij zet zich bij ons tafel en keuvelt met de dames alsof hij hier al jaren kind aan huis is. Als Anneke uiteindelijk met dame drie de lift uit komt, zijn we compleet. Hoewel het buiten toch lichtelijk aan het spetteren is, besluiten we desondanks in kleine colonne richting het park te lopen. Lang leve de regenkapjes!


Vrijwilligerswerk voor young professionals

NL Cares is een organisatie die flexibel vrijwilligerswerk aanbiedt voor iedereen, maar zich voornamelijk richt op young professionals oftewel mensen tussen de twintig en dertig jaar die al een tijdje werken, maar er nog niet helemaal zijn. Deze groep heeft meestal een drukke agenda en heeft over het algemeen niet veel tijd om zich te binden aan een vrijwilligersbaan. Door het aanbieden van losse activiteiten (waarvoor ze zich in principe dezelfde dag nog kunnen aanmelden), kunnen ze iets doen voor de maatschappij zonder ergens aan vast te zitten. De steden waar NL Cares-activiteiten plaatsvinden zijn Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Het doel van NL Cares is meer samenhang creëren tussen de young professionals en kwetsbare groepen. Jonge mensen iets terug te laten doen voor de maatschappij zorgt op de lange termijn voor meer solidariteit in onze samenleving. De groepen waarmee gewerkt wordt, bestaan niet alleen uit ouderen maar ook uit kinderen uit achterstandsgezinnen, mensen met een beperking, migranten en dak- en thuislozen.


Van koken voor daklozen tot converseren met migranten

Doordat er met verschillende groepen gewerkt wordt, zijn de activiteiten die op de kalender staan ook heel divers. Persoonlijk heb ik verschillende keren geholpen bij de Voedselbank, bijles gegeven op een school, geholpen in een kringloopwinkel en Kerstversiering afgehaald bij een verzorgingstehuis. Maar ook kan je koken voor daklozen, converseren met migranten en nog tientallen andere dingen. De meeste activiteiten staan wekelijks gepland, dus als je het super leuk vindt, kan je elke week meehelpen. Doe je het slechts een keer omdat je weinig tijd hebt of de volgende keer liever iets anders doet: geen enkel probleem. De organisaties zijn altijd blij met je komst. Ook bedrijven kunnen helpen door een activiteit financieel te steunen of door het ‘uitlenen’ van personeel. Zo ben je als bedrijf goed maatschappelijk bezig én het is uitstekend voor de teambuilding.


Nuttig bezig zijn

Ondertussen lopen we lekker door het Westerpark. We genieten van de heerlijke geur die door de regen van het groen afkomt. Als we bij het Westergasterrein aankomen -en de wolken langzaam wegdrijven- besluiten we ons te trakteren op ijs en koffie. Als ik de knappe jongen vraag wat voor werk hij doet, vertelt hij dat hij even vrij is tot hij over een paar weken met zijn nieuwe baan in de IT begint. ‘Tsja,’ zegt hij: ‘ik had ook kunnen gaan surfen vandaag, maar ik doe dan liever iets wat meer nut heeft.’ Terwijl we langzaam weer terug wandelen naar het woonzorgcentrum vraag ik me af of de dames het ook naar hun zin gehad hebben. Op een gegeven moment waren ze zo stilletjes. Als ik ‘mijn’ dame thuis uit haar rolstoel help, slaat ze haar armen om me heen: ‘even een knuffeltje hoor. Ik vind het zo lief.’

Ok, duidelijk.


Ook lezen:

162 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page