top of page

Mijn 5 groene voornemens voor 2019

Nu moet ik zeggen dat ik 2018 al redelijk milieubewust in ging, maar sinds ik eind mei ook ben gaan bloggen over duurzaam leven, zijn er een hoop nieuwe, groene gewoontes bij gekomen. Een duurzame levensstijl is niet iets wat er in één keer is. Het ontstaat langzaam. Telkens ontdek je weer nieuwe dingen waarvan je denkt: dit vind ik goed, dit ga ik voortaan ook doen! En dit zijn de dingen waar ík komend jaar mee aan de slag ga, oftewel: mijn groene voornemens voor 2019.


1. Niet vliegen

Lang heb ik mijn kop in het zand gestoken, maar dit jaar ben ik de feiten onder ogen gekomen: vliegen is echt heel erg slecht voor het milieu. Vooral op verre vluchten slaat de CO2-meter op tilt. (Even een kleine schets: ga je met twee personen naar Bali dan is dat goed voor een CO2 uitstoot van 8000 kilo, ga je naar Frankrijk met de auto dan is de schade slechts 650). Om deze reden heb ik besloten om te proberen voorlopig niet meer in een vliegtuig te stappen. Ik heb het geluk dat ik in Europa woon en daarom vlakbij een hoop leuke steden zit die makkelijk met de trein, auto of touringcar te bereiken zijn. Verder is het gewoon even kwestie van een andere mindset, want ja: ik beperk mezelf op een bepaalde manier. Aan de andere kant: als we allemaal alleen denken aan onze eigen lol op korte termijn en niet aan het collectieve belang voor de toekomst, dan komt het natuurlijk nooit goed.


2. Minder dierlijke producten eten

Ik ben geen vegetariër, maar zo eens in de twee weken eet ik wel rundervinkje (die ik standaard met 35% korting koop en anders dus weggegooid wordt). Als ik in de tussentijd geen spaghetti eet (waar ik gehakt in doe), dan is dat het wel wat betreft mijn vleesconsumptie. Wat ik wel elke dag eet, is zuivel in de vorm van vla of yoghurt. Op een of andere manier is mijn avondmaaltijd niet compleet zonder een lekker fris toetje. Wanneer de Alpro Soja-yoghurt in de aanbieding is, sla ik altijd flink in, maar daar buiten koop ik het eigenlijk nooit. Toch wil ik dit het komende jaar meer doen, want gewone zuivel vormt net als vlees ook een grote belasting voor het milieu.


3. Geen nieuwe kleding kopen

Als kringloopfanaat koop ik al heel veel kleding tweedehands, maar zo af en toe schaf ik ook wel eens iets aan uit een reguliere kledingwinkel. Nu moet ik zeggen dat het dit jaar niet zo veel was (ik denk maximaal 8 stuks), maar komend jaar wil ik proberen om helemaal niets nieuws te kopen (ondergoed, sokken en schoenen uitgezonderd). Wat ik wel wil doen is een keer naar een ruilmiddag gaan, waarbij vreemden onderling kledingstukken uitwisselen. Ook al scoor je niks: lijkt me toch hartstikke gezellig en je ziet tenminste wie er in jouw ouwe jekkie de deur uitloopt (dit in tegenstelling tot kleding die je gedoneerd hebt aan de kringloper)


4. The Minimalist Game doen

Op Instagram zag ik hem verschillende keren voorbijkomen: The Minimalist Game. Het is een spel waarbij je een maand lang stapsgewijs afstand doet van spullen waar je eigenlijk helemaal geen waarde aan hecht. Op zich geen actie die direct een positieve invloed heeft op het milieu, maar op deze manier word ik me waarschijnlijk wel meer bewust van alle troep die ik om mij heen verzameld heb en het feit dat ik veel ervan totaal niet (meer) nodig heb. Zo zal ik misschien ook minder kopen. Het werkt zo: op dag één doe je een item weg, dag twee doe je twee stuks de deur uit en zo ga je door tot je op de laatste dag van de maand 30 of 31 stuks wegdoet (gunstig om het in februari te spelen dus ;)) . Het hoeft overigens niet om grote dingen te gaan: als je drie magneetjes kwijt wil, dan mag dat ook. Wel is het de bedoeling dat je de ‘vangst van de dag’ dagelijks vóór middernacht je huis uit werkt. Hoe je dit doet, maakt op zich niet uit, maar vanuit duurzaam perspectief, is het natuurlijk wel fijn om eerst te kijken of je er een ander blij mee kunt maken eer je het de vuilnisbak in gooit.


5. Geen nieuwe flessen douchegel kopen

Het was echt een tic van me: de Etos of Het Kruidvat inlopen en kijken of er nog lekkere douchegel in de 1+1 aanbieding was. As we speak staan er in mijn badcel acht flessen douchefris op een rij naast elkaar uitgestald en in de voorraadkast staan er nog tien te wachten tot ze acte de présence mogen geven op het plankje in de natte hoek. (En dan te bedenken dat het vier maanden geleden is dat ik mijn laatste flacon kocht!) Als deze op zijn, wil ik proberen over te stappen op stukken zeep (bijvoorbeeld van Lush), zodat ik bij kan dragen aan minder plastic afval. Maar goed: gezien mijn enorme voorraad wordt dat een dingetje voor 2020!


Een fantastisch nieuwjaar iedereen!164 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page