top of page

8 Tips om milieubewust boodschappen te doen

Bijgewerkt op: 5 sep. 2021

Sinds winkeliers volgens de wet geen gratis plastic tassen meer mogen meegeven, zijn we er ondertussen wel aan gewend om heel duurzaam onze eigen shopper mee te nemen als we richting de super, bakker of markt gaan. Een stap in de goede richting als het gaat om milieubewust boodschappen doen. Toch zijn er nog meer dingen die je vóór en tijdens het inkopen kunt doen om een positief verschil te kunnen maken. Hier acht tips


1. Kijk wat je nog in de (koel)kast hebt staan.

Ik ben zelf niet de persoon die op maandag weet wat ze tot en met zondag gaat eten en aan de hand daarvan voor een week boodschappen in slaat. Doe jij dit wel (en houd je je aan de geplande gerechten) dan ben je natuurlijk super goed en efficiënt bezig. Voor mij werkt dit echter niet omdat het sterk wisselt waar ik zin in heb en daarnaast wel eens spontaan uit eten ga. Wat ik wél doe is van tevoren kijken in de (koel)kast om te zien wat ik nog in huis heb. Zo weet ik wat ik nodig heb en koop ik niks dubbel. Voor lang houdbare dingen, maakt het niet veel uit, maar om nou een zak sla te kopen, terwijl ik er nog een hebt liggen (en er waarschijnlijk een van de twee dus in de vuilnisbak belandt), is niet alleen zonde van het geld, maar ook van het voedsel.


2. Download de app To Good To Go

Vaste lezers weten het al, maar in steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam (ook wat andere plaatsen ondertussen) is To Good To Go actief. Zij bieden een gratis app waarmee je voor ongeveer een derde van het oorspronkelijke bedrag bij verschillende aanbieders waaronder bakkers, supermarkten en restaurants een Magic Box kunt kopen. In deze box vind je voedsel dat de ondernemer die dag niet heeft kunnen verkopen, maar nog wel vers is. Ikzelf koop op deze manier mijn brood in. Zo heb ik voor luttele euro’s een grote zak vol heerlijk brood (en vaak ook iets zoets) waar ik dank zij mijn vriesvak een week van kan eten. En er is weer iets minder voedsel verspild.


3. Neem eigen zakjes mee voor groente en fruit

Supermarkten mogen plastic tasjes dan niet meer gratis aanbieden bij de kassa, bij de groente-en fruitafdeling hangen ze nog gewoon voor het grijpen. Een aantal appels, wat tomaten, pruimen: voor je het weet heb je weer drie zakjes gebruikt. Vanuit de zero-waste (geen afval) beweging zijn er veel mensen die zakken van textiel kopen of naaien om brood, fruit en groente in mee te nemen. Zijn ze in jouw buurtsuper niet bijster vooruitstrevend en vrees je voor bevreemdende blikken en gefluister achter je in de rij bij de kassa, dan voel je er misschien meer voor om plastic zakjes van huis mee te nemen. En dan bedoel ik uiteraard niet een sliert pedaalemmerzakken van de rol aftrekken en deze in je boodschappentas stoppen (dat zou geen enkele zin hebben), maar zakjes meenemen die je ergens al opgespaard had van het een of ander (want ook al krijg je ze niet meer in winkels…..iedereen heeft wel ergens een een tas vol plastic zakjes liggen, niet waar?)


4. Waar komt mijn banaan vandaan? Is dit ‘t seizoen van de pompoen?

Vorige week kocht ik een aantal Pink Lady appels. Toen ik thuis kwam, zag ik op de roze sticker dat de dames helemaal uit Chili waren komen overvliegen. Absurd in wezen. Sindsdien heb ik mij voorgenomen dat ik beter op de bordjes of de verpakking kijk waar het product vandaan komt. Niet alles kan uit Nederland komen, maar als voedsel eerst de halve wereld over moet vliegen eer het in mijn karretje ligt, dan kan ik beter voor een alternatief kiezen dat van dichter bij huis komt. Ook wil ik meer rekening houden met de tijd van het jaar. We vinden het ondertussen doodnormaal dat we met kerst aardbeien op ons ijs kunnen eten, maar waarom moeten we altijd alles maar kunnen krijgen wanneer wij het willen? Juist wanneer iets exclusief voor een bepaald seizoen blijft, geniet je er extra van als het in dat jaargetijde éindelijk weer verkrijgbaar is!


5. Koop vaker iets met een afprijssticker

Steeds meer supermarkten verkopen producten met een korte houdbaarheidsdatum (meestal de huidige dag ) met een kortingssticker. Zie je een zak wortels liggen met 35% korting en heb je daar toevallig die dag ook zin in, dan help je het milieu door daar voor te kiezen. De wortels zijn nog prima van kwaliteit en elke zak minder in de kliko is er een. Zie je hamburgers liggen met een afprijssticker, maar heb je er nu even geen trek in of heb je er nog in de koelkast? Koop ze en vries ze in. Volgens het Voedingscentrum kan je ook vlees dat volgens de datum ‘nog net goed is’ invriezen en daarna nog drie maanden bewaren.


6. Koop biologisch

Over de vraag of biologisch eten gezonder is voor ons lijf wordt veel gebakkeleid. De een zegt wel, de ander niet. Wat wel een feit is dat het gezonder is voor onze aarde. Biologisch voedsel is om te beginnen geteeld zonder het gebruik van pesticiden. Dit is beter voor de grond en bij waterwinning hoeft het vergif er niet met veel kunstgrepen uitgehaald te worden. Verder worden biologische gewassen niet genetisch gemanipuleerd. Op dit moment wordt er wereldwijd zo gekweekt dat gewassen niet kunnen overleven zónder pesticiden. Hoe krom is dat?


7. Is er een beter alternatief qua verpakking?

Wereldwijd krijgen supermarkten zo nu en dan te maken met een Plastic Attack, een ludieke actie om grote concerns te wijzen op hun te ver doorgeschoten verpakkingsbeleid. Want ja…een mango in een plastic jasje: is dat nu echt nodig? Zo lang de plastic-epidemie nog welig tiert, is het aan de consument om te kijken welke betere alternatieven er in de winkel aanwezig zijn. Koop je ontbijtkoek, dan kan je bijvoorbeeld beter kiezen voor een koek aan een stuk, dan voor tien los verpakte Snelle Jelles. Of neem een literpak vla in plaats van vijf kleine toetjes in een plastic bekertje. Opeens zin in fris? Een blikje is nog altijd beter recyclebaar dan een plastic flesje. Iets wat ook geldt voor karton. Een inkoopwijze die wat meer organisatie vraagt, is bijvoorbeeld het aanschaffen van producten in bulk zoals rijst, noten of kruiden en dit delen met vrienden of familie. Scheelt niet alleen een hoop verpakkingsmateriaal, maar is ook lekker voordelig!


8. Wilt u de kassabon? Nee dank u!

Bij verschillende supermarkten zie je bij het afrekenen tegenwoordig op een scherm hoeveel de artikelen kosten en hoeveel korting eraf gaat. Reden te meer de kassabon niet af te laten drukken, want deze is -zoals ik pasgeleden nog maar ontdekte- in veel gevallen niet recyclebaar. Veel rollen in kassa’s van supermarkten zijn van thermisch papier. Dat wil zeggen dat er een coating over heen zit waardoor de informatie er met hitte opgebrand wordt. Hierdoor is er geen inkt meer nodig, wat op zich goed is, maar ‘papierrecyclegewijs’ dus niet. Gewoon even opletten en meekijken op het scherm van de caissière dus in plaats van koekeloeren op je telefoon ;-)


En misschien peins je nu: ‘moet ik daar straks allemaal aan denken? Ik heb al moeite met het herinneren van mijn boodschappenlijst die ik meestal thuis laat liggen.’ Nee, het gaat er niet om dat je straks Über-verantwoord de supermarkt uit paradeert. Wel dat je weet dat de keuzes die je maakt -ook bij het boodschappen doen- een positief dan wel negatief effect hebben op het milieu. Vergeet niet: wie betaalt, die bepaalt.


Lees ook:


226 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page