top of page

Gratis geven aan goede doelen (5 tips)

Bijgewerkt op: 5 sep. 2021

Nederlanders zijn vrijgevig. Althans, dat wordt altijd gezegd als er weer eens een grote, nationale hulpactie op touw gezet is. Aan de andere kant staan we er ook om bekend dat we graag de hand op de knip houden. Oftewel: we zijn gepast zuinig. Het leuke is dat we onze in nood verkerende medemens, dieren en planeet ook met gesloten beurs kunnen helpen. Hoe? Lees het in onderstaande vijf tips om gratis te geven aan goede doelen.


1. Plastic doppen voor hulphonden

Het is een wat aparte inzamelingsactie, maar met plastic doppen van bijvoorbeeld waterflesjes of yoghurtpakken kun je bijdragen aan de opleiding van hulphonden van het KNGF. Zo’n opleiding kost in totaal zo’n vijfduizend euro, maar voor elf miljoen doppen (klinkt als heel veel, maar hoeveel zijn er niet in omloop?) kan een gewone hond een ‘superhond’ worden. Tot nu toe zijn er al zeven viervoeters opgeleid, puur door de opbrengst van doppen. De doppen zelf worden overigens verwerkt tot plastic pallets. Hier lees je waar je je doppen in kunt leveren


2. Kapotte, huishoudelijke apparatuur voor lokaal goed doel

Heb je ergens nog een kapotte spaarlamp of klein, huishoudelijk apparaat zoals een stofzuiger, krultang of zaklamp (maakt niet uit wat, zolang er maar een stekker aan zit of werkt op batterijen of een accu) in huis liggen? Als je het naar een WeCycle-punt brengt, maakt niet alleen jouw gemeente kans op een cheque van duizend euro voor een lokaal goed doel, maar maak jij ook zelf kans op een prijs. En winnen jij en je woonplaats niks, dan ben je toch lekker milieubewust bezig geweest (en ook belangrijk: je bent die nutteloze troep kwijt!) Hier kun je lezen of er een WeCycle-punt in jouw gemeente is en hoe het werkt. De actie duurt t/m 31 augustus van dit jaar.


3. Punten doneren met je Kruidvat-kaart

Heb je een gezonde, Hollandse portemonnee, dan is zijn ronde vorm waarschijnlijk niet zo zeer afkomstig van het vele briefgeld, als wel van de tientallen pasjes die erin samengepropt zitten. Ongetwijfeld zit er ook wel de Jouw Kruidvat-pas in (die rooie, ja). Met de pas kan je sparen voor bijvoorbeeld een gratis douchegel of een tijdschrift, maar je kan de punten ook doneren aan een ander goed doel dan jezelf. Voor 200 punten steun je het Rode Kruis, KWF, Kika, Operation Smile of de Clini Clowns. Zo kan je gul zijn, maar dan gratis. Ook lekker Hollands, toch ;-)


4. Airmiles doneren

En een Airmiles-kaart zit waarschijnlijk ook wel in de knip. Ook dit spaarsysteem biedt de mogelijkheid om een gift te doen aan mens, dier of planeet. Voor eveneens 200 punten (omgerekend een luttele euro) help je Just Diggit, Stichting Aap, Nationaal Fonds Kinderhulp of War Child. Eveneens: kost je helemaal niks, maar toch heb je een goede daad gedaan.


5. Lege cartridges en mobiele telefoons

Al een tijdje staat er bij mij een bakje op het aanrecht met dingen waarvan ik niet weet wat ik er mee aanmoet. Een lege cartridge is een van die dingen. (Waar het chemisch afval heen moet is mij hier in Amsterdam nooit helemaal duidelijk) Gelukkig weet ik nu waar ik het kwijt kan: in een Eeko-box. Het leuke van Eeko is dat zij de opbrengst van de cartridges én de mobiele telefoons (die ze dus ook innemen) doneren aan verschillende goede doelen en dat je zelf kan kiezen naar welk doel jouw donatie gaat. Hoe het werkt, lees je hier.134 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page