top of page

Geef het aan een vreemde!

Bijgewerkt op: 18 jun. 2018

Zeg nou zelf: hoe vaak krijg jij iets aangeboden van een vreemde (los van een flyer, gratis krant of Wachttoren)? Ik persoonlijk niet vaak, maar áls ik spontaan iets aangeboden krijg, word ik daar altijd wel heel vrolijk van. Zoals de keer dat mijn overbuurjongen van zes mij een roos kwam brengen. Dat ook de rest van de buurtbewoners er een kreeg en de bloem afkomstig was van een op straat gevonden boeket, deed er niet toe. Het ging om de gedachte dat hij er iemand anders blij mee wilde maken. Hoe klein het gebaar ook: het verwarmt toch altijd even je hart. Hieronder een aantal tips waarmee jij ook gratis een vreemde blij kan maken:


1. Zegels/plaatjes/moestuintjes etc.

Wanneer de caissière vraagt of je nog zegels, Freek Vonk-plaatjes of moestuintjes wil, zeg je ‘ja graag’ of ‘nee bedankt’. Een andere optie is: vragen of de klant achter je in de rij ze wil hebben. Zo was een dame laatst super blij toen ik haar de door mij ongewenste snijplank-zegels aanbood: eindelijk had ze haar kaart vol! Heeft de klant achter je geen interesse, dan nog heeft het aanbod vaak een gunstig effect. Het feit dat je überhaupt iets aanbiedt, zal de persoon best waarderen.


2. Dagkaart NS

De NS heeft de dagkaart: een papieren kaart waarmee je een hele dag onbeperkt door het land kan reizen. Omdat de kaart eens in de zoveel tijd voor een sterk gereduceerde prijs bij bijvoorbeeld HEMA of Kruidvat te koop is, is hij erg populair. Handig als je bijvoorbeeld eens een dagje gaat shoppen in Rotterdam. Na zo’n dag op stap, verdwijnt de kaart na de laatste keer uitchecken vaak terug in de broekzak of de prullenbak. Jammer want de kaart is tot 04:00 uur ’s nachts geldig. Als je hem aan iemand op het stationsplein (of in elk geval vóór de poortjes, anders heeft men al ingecheckt met de eigen kaart) geeft, kan deze dus nog een gratis reis maken. (Let op: dit gaat niet bij een uitgeprint e-ticket, daar deze op naam is).


3. Ov-kaartje buitenland.

Als je in een buitenlandse, grote stad bent, is het handig om een meerdaags ov-ticket te hebben om de stad te verkennen. Heb je bijvoorbeeld een ticket voor drie dagen gekocht, maar ga je op dag drie alweer bijtijds terug naar huis? Geef het kaartje aan iemand op je eindbestemming in de stad (bijvoorbeeld op het station of op de luchthaven). Vraag wel even of iemand net aankomt en richting de stad gaat (aan een andere vertrekker geven, heeft immers weinig zin.)


4. Borrelhapjes of ander lekkers

Stel je zit met een vriendin te borrelen op een terras. Je besluit een plank met lekkere hapjes te bestellen omdat jullie gewoon zin hebben om wat te snaaien. Als de hapjes er eenmaal zijn, blijkt het wel erg veel te zijn. Teveel om op te kunnen. En er staat ook een bakje groene olijven op: iets wat jullie allebei niet lusten. Je kunt alles natuurlijk laten staan en wachten tot de serveerster het weer meeneemt, maar je kunt ook aan je bierdrinkende buren (die misschien wel een 'bodempje' kunnen gebruiken) vragen of zij trek hebben en hun het resterende lekkers aanbieden. Een attent gebaar, er is geen sprake van voedselverspilling en wie weet wordt het samen nog hartstikke gezellig. Kan uiteraard ook toegepast worden bij andere gevallen in de horeca (denk aan overgebleven sushi-rolletjes, een bonbonnetje bij de koffie), maar beter geen zaken -ik noem een half bord pasta- waar jij al uitgebreid met je vork in hebt zitten poeren.

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page