top of page

Een duurzame mobiel of laptop? Ga voor refurbished.

Bijgewerkt op: 30 mei 2019

Laptops en mobiele telefoons worden vaak al na een paar jaar ingeruild voor een nieuw exemplaar. Te traag, te klein of misschien gewoon in de wc laten vallen (de mobiel dan). Niet bepaald duurzame producten dus. Wil je een ander apparaat maar ook niet het milieu extra belasten? Kies dan voor een refurbished versie: deze is gebruikt, maar heeft dezelfde kwaliteit als een nieuwe én is een stuk goedkoper.


Wel andere laptop, niet het milieu extra belasten

Toen ik net begon met mijn blog, wilde ik graag een andere laptop. Een kleine lichte die ik overal mee naar toe kon nemen. Omdat degene die ik had het nog prima deed vond ik het een beetje overdreven om er een tweede bij te kopen (al was die andere wel een groot, zwaar bakbeest.) Niet zo zeer omdat ik het zonde vond van het geld, maar hé: ik zou hem kopen om er nota bene een blog over duurzaamheid op te schrijven Het milieu op te zadelen met zo’ n extra apparaat enkel en alleen omdat ik dan ook een keertje buitenshuis kon tikken, voelde niet ok. Dan werkte ik maar gewoon thuis óf ik sleepte een zware tas mee (ja, soms ben ik best streng voor mezelf.)

Tweedehands? Hmm...toch maar niet.

Omdat ik de meeste dingen tweedehands koop, had ik er ook wel eens aan gedacht om een tweedehands laptop aan te schaffen. Toch sprak mij dat op een of andere manier niet echt aan. Er kan van alles met een computer aan de hand zijn en aan de buitenkant zie je daar natuurlijk niks van. Ondertussen hoorde ik bij radioreclames regelmatig de term ‘refurbished’ vallen als het ging over mobiele telefoons. Gezien ik dan altijd moest denken aan Furby’s, die elektronische, pluchen beestjes uit de jaren ‘90, en ik toch wel eens wilde weten wat zo’n ‘pluizig’ woord nou met een telefoon te maken had, ging ik googlen. En werd blij verrast!


Refurbished: wat is het?

Refurbished betekent vanuit het Engels namelijk ‘gereviseerd.’ Wanneer men het heeft over een refurbished telefoon, laptop of desktop computer dan betekent het dat het apparaat is gecontroleerd, schoongemaakt en gerenoveerd. De gereviseerde apparaten zijn bijvoorbeeld exemplaren die om verschillende redenen retour zijn gekomen bij de fabrikant of die particulieren (tegen een vergoeding) ingeruild hebben. Na het opschonen is het apparaat weer letterlijk als nieuw. In elk geval vanbinnen. Aan de buitenkant kan er wel eens een kras opzitten, maar dat wordt dan van tevoren door het verkopende bedrijf aangegeven. Zo goed als nieuw dus, maar wel een stuk goedkoper. Dat klonk interessant!


Met lichte of duidelijke gebruikssporen?

Omdat ik graag een MacBook Air wilde (deze weegt slechts iets meer dan een kilo en Apple gaat langer mee) adviseerde een bekende mij om op iUsed te kijken. Ik besloot me te focussen op de 11,6 inch omdat ik graag een klein formaat wilde. Deze werd aangeboden in twee prijsklassen: 499,- voor een laptop met duidelijke gebruikssporen en 599,- voor een met lichte gebruikssporen. Wat ik mij precies moest voorstellen bij een duidelijk gebruiksspoor wist ik niet (afgebladderde letters op het toetsenbord, een kras over het gehele scherm, slechts een klokhuis op de klep?). Uit recensies begreep ik van een paar klanten dat het allemaal wel meeviel met de schade en dus besloot ik het erop te wagen met de goedkoopste versie. Als ik het toch te bar en te boos zou vinden, kon ik het apparaat namelijk binnen dertig dagen terugsturen. En ik kreeg twee jaar garantie. Kortom: ik kon er geen buil aan vallen.


Een kras op de klep? Zie je toch niet als je erop bezig bent.

Een paar dagen later stond de pakketbezorger voor de deur. Hij overhandigde mij de doos en was verbaasd over hoe licht hij was. Zat er wel wat in? Was ik opgelicht? Toen ik eenmaal boven de doos openscheurde, zag ik dat de laptop er gelukkig wel gewoon in zat. Én een gratis hoes van hard plastic om het toestel te beschermen (ok, op méér plastic zat ik in principe niet te wachten, maar gezien ik deze Macbook regelmatig zou meenemen was bescherming wel verstandig.) Maar….hoe zag hij eruit? How bad was the damage? Nou,… het was in elk geval niet dat je niks zag. Op de klep zat een kras van ongeveer tien centimeter en eromheen nog een paar kleinere. Vond ik dit erg? Ach, ik had misschien iets minder verwacht, maar goed: als ik erop bezig was, stond de klep omhoog en zag ik het toch niet. En met die beschermhoes eromheen al helemaal niet. Tevreden dus.


Tevreden

Nu zo’ n maand later ben ik nog steeds erg tevreden over mijn ‘furby’ (iets minder wollig en zegt niks, maar -tot nu toe- wel heel trouw.) Iemand in mijn vriendenkring die na mijn enthousiaste verhaal ook geïnteresseerd was geraakt, had niks met webshops, maar ging in de buurt bij een pc-zaak rondneuzen. Daar vond hij voor een paar honderd euro een refurbished laptop en is daar ook zeer tevreden mee. Ben je na dit verhaal nog steeds een beetje sceptisch over refurbished computers en telefoons? Lees dan hieronder de antwoorden op de vragen die ik stelde aan Mark Gamble, senior editor bij Reshift Digital (Computer Idee, Computer Totaal, PCM en kieskeurig.nl.) Wie weet geven die je weer een ander beeld, waardoor je denkt: laat ik het toch eens proberen!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Heb je met een refurbished laptop of telefoon over het algemeen een apparaat in handen dat zo goed als nieuw is of is dat overdreven?

Mark Gamble: “Afhankelijk waarvoor de refurbished laptop of telefoon eerder voor is gebruikt, kan een apparaat zo goed als nieuw zijn. Verschillende webshops verkopen diverse degradaties in apparatuur, maar bij de omschrijving is vaak af te lezen hoe ‘zwaar’ een product is gebruikt en of deze is beschadigd. Maar je kunt niet altijd stellen dat een laptop of smartphone ‘zo goed als nieuw’ is, want dat hangt af van de leeftijd en eventuele beschadigingen.”


Waar moet je op letten als je een refurbished apparaat koopt?

MG: “Belangrijk is om na te gaan hoe oud het product is, en of er veel schade aan het apparaat is. Bij oudere smartphones kan ik me voorstellen dat bijvoorbeeld het scherm is vervangen. Ook belangrijk is om te kijken hoeveel garantie je krijgt, één of twee jaar komt vaak voor.”


Wat zou een refurbished apparaat volgens jou procentueel mogen kosten ten opzichte van de nieuwprijs?

MG: “Ik schat zo ongeveer maximaal 30 tot 50 procent van de nieuwprijs.”


Hoor je vaak negatieve dingen over refurbished apparaten?

MG: “Ik ken persoonlijk geen verhalen over negatieve ervaringen met refurbished apparaten.”


Wat zou de klacht kunnen zijn als men niet tevreden is over een refurbished apparaat?

MG: “Ik kan me voorstellen dat klachten zouden kunnen gaan over bijvoorbeeld de accu. Hoe ouder het apparaat, hoe minder krachtig de accu kan zijn. Hierdoor kan deze bijvoorbeeld sneller leeg lopen dan het geval zou zijn bij een nieuw model. Bij een laptop kunnen zaken als het toetsenbord misschien eerder de brui eraan geven, maar ook dat is afhankelijk van de ouderdom van het apparaat.”


Zijn er telefoonproviders die een refurbished mobiel aanbieden als vervanging van een oude telefoon?

MG: “Ja, dat komt soms voor. Er zijn ook providers die een refurbished toestel kunnen aanbieden bij een nieuw abonnement, zodat een nieuwe abonnee niet direct de volle prijs voor een toestel hoeft te betalen. Bijvoorbeeld Tele2: https://www.tele2.nl/mobiel/refurbished/"


Wat zijn betrouwbare adressen om een refurbished apparaat aan te schaffen?

MG: “Lastig om te zeggen, ik heb zelf nooit een refurbished apparaat aangeschaft. Belangrijk is om van dergelijke aanbieders de reviews online goed te bekijken. Kijk in ieder geval altijd of een webshop of winkel in refurbished apparaten ook garantie biedt: vaak wordt er zelfs nog twee jaar garantie geboden op dergelijke producten.”


Is refurbished de toekomst?

MG: “Vanuit milieutechnisch oogpunt zou refurbished de toekomst moeten zijn. Bedrijven kunnen vaak wel veel geld besparen door refurbished laptops te kopen en oudere te laten recyclen of eventueel te verkopen om ook deze als refurbished een nieuw leven in te blazen.”


Lees ook:refurbished laptop
Refurbished laptop (11,6" MacBook Air 2014)


168 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page