Wil je tijdens het doen van de was graag rekening houden met het milieu, dan kan je beginnen met het indrukken van de eco-knop op je machine, maar helaas ben je er dan nog niet. Ik zocht voor je uit wat qua wassen echt zoden aan de dijk zet. Hier negen waardevolle tips!
1.Gooi die trommel lekker vol
Als je een was gaat draaien, zorg je natuurlijk eerst dat je een flinke berg wasgoed bij elkaar verzameld hebt. Een volle trommel (er mag nog een vuist in passen aan de bovenkant) zorgt niet alleen voor een schonere was, maar ook voor een energie-zuinige draaibeurt. Wil je nou écht perse weer die trui aan waar je gisteren zo in hebt lopen zweten? Was hem dan even op de hand.
2. Gebruik de eco-stand
Zit er een eco-stand op jouw machine: wees niet bang hem te gebruiken. Omdat een milieuvriendelijk programma langer duurt dan een standaard wasje, denken mensen vaak dat het daarom meer water en energie verbruikt, maar het is dus omgekeerd. Heb je een nieuwe wasmachine nodig, kies dan liefst een van een zo hoog mogelijke energieklasse.
3. Kies voor een lage temperatuur
Is je was niet echt vuil, stel je machine dan in op een zo laag mogelijke temperatuur. De wasmiddelen van tegenwoordig zijn zo krachtig, dat je was ook bij dertig graden echt goed schoon wordt. Is de was wel behoorlijk vies, kies dan voor maximaal zestig graden. Bij deze temperatuur worden bacteriën ook gedood en vieze vlekken smeer je gewoon van tevoren in met Ossegal-zeep. Bij vetvlekken kan je ook afwasmiddel gebruiken. Om de machine vrij te houden van vetluis, is het overigens belangrijk om geregeld een was op 90 graden te draaien.
4. Gebruik bij synthetische kleding een Guppyfriend
Bij het wassen van synthetische kleding komen microvezels in het water. Bij het wassen van een paar nylon sokjes niet minder dan 130.000, bij een acryl sjaal 300.000 en bij een fleece jasje wel één miljoen stuks! Gezien deze nare flubbertjes in de zeeën terecht komen en dus in de magen komen van alles wat in het water leeft, krijgen ook wij mensen het ongemerkt binnen. Het beste is natuurlijk om geen synthetische kleding meer te kopen of als je dit wel hebt, heel weinig te wassen. Een optie is ook om het te wassen in een speciale waszak, genaamd de Guppyfriend. Met zo’n dertig euro niet goedkoop, maar er komt wel minder zooi in het water.
5. Halveer je dosering wasmiddel
Ongetwijfeld zijn er mensen die het zeepbakje van de wasmachine standaard tot aan de nok toe vullen met vloeibaar wasmiddel onder het mom van ‘lekker schoon’. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de geadviseerde hoeveelheid op de fles ook altijd nogal karig vond, maar het blijkt dat je daar in werkelijkheid ook maar de helft van nodig hebt! Zelf ben ik nu overgestapt op een ecologisch wasmiddel in poedervorm (Puur van AH, 3,99). Het laatste omdat dit in kartonnen dozen zit (en ik minder boodschappen in plastic wil kopen). Een goed alternatief is het gebruik van wasnoten of zelf wasmiddel maken
6. Witte tennisbal in plaats van wasverzachter
Wasverzachter zorgt voor een extra belasting van het milieu en is vaak helemaal niet nodig (een ruwe handdoek scheelt weer een scrubbeurt, toch?). Wil jouw tere huidje toch liever luchtig en zacht textiel? Koop een nieuwe, witte (!) tennisbal en gooi deze bij de was in de trommel. Alles komt er heerlijk fluffy uit, net als bij gebruik van wasverzachter. Ook een aanrader voor als je een hoofdkussen of dekbed wil wassen.
7. Hang je was op
Ik ben nogal klein behuisd (34m2), dus het kopen van een wasdroger was voor mij nooit een optie. Bij mij hangt de was in de winter dus aan droogrek in huis en in de zomer lekker op een rekje op het balkon. Je was ophangen is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de energierekening. Eén sessie in de droger kost vaak al zo’n vijftig cent. Heb je geen tijd om te wachten tot je was is opgedroogd aan het rek dan kan je er ook voor kiezen om het eerst kort in de droger te doen en het daarna op te hangen. Een energie-zuinige wasdroger nemen is natuurlijk ook een mogelijkheid.
8. Onderhoud je wasmachine goed
Als je om de vijf jaar een nieuwe wasmachine moet kopen, is dat natuurlijk niet bepaald duurzaam. Wil je niet dat hij voortijdig de geest geeft, dan is het belangrijk om hem goed te onderhouden. Om te beginnen door hem regelmatig te ontkalken. Dit doe je door een fles schoonmaakazijn in de trommel leeg te gieten en de machine -zonder inhoud- een programma te laten draaien op zestig graden. Maak ook twee keer per jaar het pluizenfilter (rechts- of linksonder) schoon en reinig één keer per maand de zeeplade. Op deze manier ben je niet om de haverklap bakken met geld kwijt aan reparaties of nieuwe apparaten.
9. Gooi iets niet onnodig snel in de wasmand
Toen ik een jaar of zestien was, werd mijn moeder wel eens moedeloos van alle was die ze wekelijks weg te werken had. Aan de stapel truien en bloesjes die ze in de machine stopte was zeg maar niet af te zien dat ze slechts één kind had. Achteraf gezien was het belachelijk dat ik een wollen trui na twee keer dragen al in de wasmand gooide. Zeker omdat ik er ook nog een t-shirt onder aan had. Tegenwoordig laat ik een bloesje voor dat ik het in de wasmachine gooi, vaak nog eens even een nachtje buiten luchten zodat ik het nog een keertje extra aankan. Sowieso ruik ik altijd even aan een kledingstuk: ruikt het prima, dan kan het terug in de kast, zo niet dan mag het in het sop.
