top of page

Duurzaam de herfst in: 6 tips!

Bijgewerkt op: 21 okt. 2020

De één wordt er knetter chagerijnig van, maar ikzelf leef altijd op als de herfst begint. Bossen vol met prachtig rode blaadjes, zacht zonlicht, lekker vroeg donker en eindelijk weer met een dik vest onder mijn dekentje op de bank. Toch brengt dit seizoen ook dingen met zich mee die het milieu extra kunnen belasten. Om dit te voorkomen/beperken, maakte ik een lijstje met 6 duurzame herfsttips.


1.Thermostaat een graadje lager

Alhoewel we dankzij de klimaatverandering tegenwoordig ook in oktober vaak nog in een hemdje op het terras kunnen zitten, zijn de avonden over het algemeen best fris. Oftewel: de neiging om de thermostaatknop dagelijks een ferme slinger te geven is weer volop aanwezig. Tot voor kort was het bij mij standaard 21 graden in huis (behalve de nachten, dan 15). Vorig jaar kwam ik er achter dat 19 graden als ik overdag bezig ben, en 20 als ik ’s avonds op de bank zit, voor mij warm zat is (wel met een behaaglijk vest aan overigens). Ik ken mensen die 18 graden prettig vinden, maar verder zakken doe ik persoonlijk wel als over een aantal jaar bij mij de opvliegers beginnen.


2. Waxinelichtjes

Vroeg donker: I love it! Met de gordijnen dicht en schemerlampjes aan (met LED- ‘peertjes’ uiteraard) ben ik helemaal in mijn hum. Stak ik voorheen daarnaast ook nog zo’n vijfenzestig waxinelichtjes aan, sinds ik weet dat deze sfeerverhogers niet bevorderend zijn voor het milieu (gemaakt van paraffine, dus van aardolie), heb ik het aantal aan te steken kaarsjes flink teruggeschroefd. Is mijn voorraad op (had een doos van 200 stuks) dan ga ik de waxinelichtjes van biomassa van Biokema proberen. Deze kosten 2,45 voor 24 stuks bij Ekoplaza. Ook lichtjes van bijenwas zijn milieuvriendelijk, maar zijn wel behoorlijk aan de prijs (vaak rond 1,- per stuk).


3. Kledinginventarisatie

Als aan het begin van de herfst mijn luchtige garderobe plaats moet maken voor mijn ‘wintercollectie’, ben ik altijd weer compleet verrast van welke kledingstukken ik uit de bewaarkratten tevoorschijn tover. De verbazing varieert van ‘oh, ja, die had ik ook nog!’ tot ‘huh? Heb ik dit ooit gekocht? Wanneer dan??’ Zo diepte ik deze week een bruin, corduroy rokje op. Té leuk, maar blijkbaar toch niet blijven hangen op mijn harde schijf. Mijn tip bij deze is dan ook: haal eerst je herfst/wintercollectie uit de motteballen vóór je gaat shoppen. De grootste schatkist is vaak namelijk gewoon je eigen kledingkast!


4. Creatief met eikels

De een heeft er wat meer mee dan de ander, maar je interieur afstemmen op de seizoenen vind ik persoonlijk wel iets gezelligs hebben. Een mogelijkheid om je woonkamer ‘herfstig’ te maken is bij de Xenos of Action binnen te stappen en je mandje vol te gooien met guirlandes van plastic herfstblaadjes, neptakken en stenen pompoenen of paddestoelen met olijke gezichtjes. Wat je ook kan doen, is net als mijn moeder je huis vol zetten met echte pompoenen uit de moestuin. Ook kun je het bos ingaan om te speuren naar van die prachtige vuurrode blaadjes, grillige takken, kastanjes, eikels en beukenootjes en er zelf iets decoratiefs van maken. Niet alleen een stuk duurzamer, maar ook gewoon gratis (en mooier)!


5. Halloween

Halloween lijkt een vaste waarde geworden zo aan het puntje van de staart van oktober. Net als bij carnaval wordt er vaak een hele trukendoos geopend als het gaat om het verkleden. Het is natuurlijk makkelijk om bij de feestwinkel snel even een Darth Vader-pak te scoren, maar je kan natuurlijk ook je creativiteit de vrije loop laten en jezelf bijvoorbeeld omtoveren tot een zombie-Keith Flint (voor de wat oudere lezers: de dit jaar overleden zanger van band The Prodigy). Een oude oorbel als neusring, een kekke outfit uit de kringloopwinkel en wat rare dingen met je haar doen en je bent de hit van het feest . Ben je meer van het gemak: kijk voor Scream-maskers, Skeleton Jumpsuits of Dracula-capes op good old Marktplaats.


6. Sint Maarten

De traditie is niet overal in het land even sterk (in Zeeuws-Vlaanderen waar ik vandaan kom, wordt het bijvoorbeeld niet gevierd), maar op veel plekken -waaronder mijn huidige woonplaats Amsterdam- is 11 november de dag waarop je niet raar kijkt als er kinderen aanbellen om een liedje voor je te zingen. Dit zingen is overigens niet belangeloos, want de kinderen in kwestie verwachten wat van je. Snoep. Wil je deze Sint Maarten een milieuvriendelijk tintje geven: ga eens voor traktaties die niet afzonderlijk verpakt zitten. Scheelt weer een hoop papier en plastic (ook in de bosjes)!


239 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page