top of page

5 x groen, goedkoop én gezellig!

Bijgewerkt op: 13 jun. 2018

Wil jij als je verantwoord bezig bent meteen lekker slim drie vliegen in één klap slaan? Hieronder vijf tips waarmee je goed bezig bent voor het milieu, je portemonnee en je sociale contacten. Duurzaamheid in drievoud!


1. Tijdschriften ruilen met vrienden/familie

Ok, ok, magazines kan je tegenwoordig ook online lezen, maar persoonlijk heb ik liever de papieren variant. Jaren geleden besloot ik mijn schuldgevoel naar het milieu (en porte-monnee) toe te sussen door mijn gelezen tijdschriften te ruilen met een groepje vriendinnen. Doordat ik daarna ook nog met andere vrienden ging ruilen (en de meiden van dat groepje ook), kwam het er op neer dat ik jaren nauwelijks nieuwe bladen hoefde te kopen. Hoe duurzaam is dat!? Alternatieve tip: bij de kringloop of op rommelmarkten liggen ook vaak bergen tijdschriften.


2. Een boor van je buur

Een hogedrukspuit, een boor, een sta tafel: je zult het heus wel eens nodig hebben, maar hoe vaak? Zonde om te kopen dus. Lenen bij de buren is een optie, maar ben je niet on speaking terms met de man of vrouw aan de andere kant van de muur dan is Peerby een oplossing. Via deze app kun je spullen lenen en uitlenen. Gratis of tegen een kleine betaling. Je vult in wat je zoekt in welk postcodegebied en de computer kijkt welke in de buurt wonende persoon zijn of haar sta tafel uitleent voor jouw feestje. Als het toevallig net die ene leuke vent is, nodig je hem meteen gezellig uit.


3. Rijd je mee?

Carpoolen en liften is natuurlijk niks nieuws, maar door internet en apps wordt het wel allemaal wat makkelijker en meer georganiseerd. De app Toogethr is bijvoorbeeld speciaal toegespitst op het samen rijden met collega’s. Blabla car richt zich weer op iedereen die het fijn vindt (en/of voordeliger) een lange autorit samen te doen. Bij het zoeken naar een rit kan je ook aangeven of je bent van babbelen of juist 'geen boe of bah'. Belangrijk: de bestuurders van de auto’s mogen geen winst maken, dus alleen geld ontvangen voor de verbruikte brandstof. Bang zijn dat de chauffeur je behalve letterlijk ook nog eens figuurlijk afzet, is dus niet nodig.


4. Afhalen bij de buren

Persoonlijk ben ik niet zo gek op koken. Ik doe het wel, maar niet van harte. Afhalen is een optie, maar bij mijn Thai op de hoek ben ik al snel 12,- kwijt voor een gerecht. Een uitkomst is Thuisafgehaald, een site waarop kookliefhebbers de meest uiteenlopende gerechten aanbieden voor een aardig prijsje. Volgens een van de koks op de site eten mensen het prakkie soms gezellig ter plekke op aan hun keukentafel! Ook als je een zieke moeder of oma hebt, is het raadzaam om de site eens te bezoeken, want er zijn ook mensen die zich aanbieden als thuischef voor hulpbehoevenden.


5. Doe een dienst cadeau

Ook al zetten steeds meer mensen op de uitnodiging van hun feestje dat een cadeau écht niet hoeft: naar een partijtje gaan met lege handen doet niemand. En dus zit je na zo’n gezellig feest weer opgescheept met vijf windlichten, Céline Dion-parfum en ander spul waar je allerminst gebrek aan hebt. Redder in nood: de diensten-bon! Jawel, een bon waarmee je iemand een dienst cadeau doet. Denk aan: de heg snoeien, oppassen, een bootje opknappen of styling-advies tijdens een middagje winkelen. Je kunt deze zaken uitbesteden, maar veel leuker is het om de dienst zelf te vervullen. Zo is het behalve goed voor het milieu ook goed voor de knip. Kijk wel een beetje uit met wat je aan wie geeft. Een fijne massage aan de man van je vriendin is misschien niet zo gepast ;-). En oh ja: die bon moet je ook even zelf 'in elkaar flansen'.

 

Groen, goedkoop én gezellig.

228 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page