top of page

2e hands Walhalla: Kringloopboulevard Alkmaar!

Bijgewerkt op: 23 mei 2021


Al jaren is er in Alkmaar een straat met maar liefst vier mega grote kringloopwinkels, oftewel: de Kringloopboulevard. Helaas ziet het er naar uit dat deze bijzondere verzameling winkels over een paar jaar zal moeten verhuizen i.v.m bouwplannen van de gemeente. Hoe vervelend dit vooruitzicht ook is: voorlopig is de boulevard er nog! Ik ging afgelopen weekend weer eens langs om urenlang te kunnen rondsnuisteren. En ik had een missie!Missie fotolijst

Met een rugzak vol spulletjes stap ik op zaterdag rond het middaguur in de Intercity naar Alkmaar. Ik ben op weg naar de plaatselijke Kringloopboulevard en ik heb een missie: het vinden van een fotolijst voor een vriend. De vriend is namelijk pasgeleden gaan samenwonen met zijn vriendin en op mijn vraag wat ze nog gebruiken konden voor in hun huis, appte hij: ‘een ouderwetse lijst voor onze foto.’ Nu betreft ‘onze foto’ geen kiekje van hem en zijn geliefde, maar portret van hem en mij in Volendamse klederdracht, hij als vrouw (met baard) en ik als man. Kortom het inlijsten waard dus. Omdat ‘ouderwets’ nogal een breed begrip is, stuurt hij gelukkig een foto met de lijst die hij voor ogen heeft: een bruine met een brede rand. Easy peasy lijkt me dat met vier mega kringloopwinkels pal naast elkaar.

Drukte aan de Zijperstraat

Na zo’n tien minuutjes lopen vanaf station Alkmaar, sta ik in de Zijperstraat aan het begin van het kringloopwalhalla. Normaal gesproken struin ik elke maand uren op de immense vlooienmarkt bij de IJ-Hallen, maar gezien deze door corona al bijna een half jaar niet gehouden wordt, is dit een leuk alternatief. De Kringloopboulevard omvat drie grote loodsen aan één kant en een iets kleinere aan de andere kant van de straat. Hoewel niet alle parkeerplaatsen bezet zijn, rijden er constant auto’s af-en-aan. (Het is dus nog een hele toer om mezelf - ter illustratie van deze blog- met de boulevard op de achtergrond vanaf de parking op de foto te zetten zonder aangereden te worden.) Wanneer het kiekje eindelijk geschoten is (een betere zat er niet in met windkracht 6), ben ik eindelijk klaar. Klaar voor de jacht!

Kringloopwinkel Alkmaar: smaakvol en overzichtelijk

Als eerste loop ik binnen bij Kringloopwinkel Alkmaar, naar mijn mening de mooiste van de vier. Nadat ik mijn zak met overbodige spulletjes heb gedoneerd bij de kassa, begin ik mijn ronde. Al ben ik hier in principe om een fotolijst te vinden: wanneer ik een kringloop binnen ga, moet ik wel álles gezien hebben. Je weet immers maar nooit wat er op je te wachten ligt! Zoals ik schreef, is deze zaak naar mijn smaak de fraaiste van de straat. Alle spulletjes staan zeer smaakvol en creatief geëtaleerd en gegroepeerd. Verder is alles netjes en overzichtelijk, zoals bijvoorbeeld de boekenafdeling. Ook valt het me op dat de aangeboden meubels niet alleen goed zijn van kwaliteit, maar ook goed passen in de hedendaagse interieurs (oftewel: geen eikenhouten dressoirs van duizend kilo per stuk of afgeknaagde Billy boekenkasten).

Internetprijzen

Wat wel een beetje jammer is aan deze prachtige zaak, is dat de prijzen regelmatig aan de hoge kant zitten. Wanneer ik stuit op een interessant boek, zie ik tot mijn verschrikking dat het zes euro kost. Ik koop heel vaak boeken bij de kringloop, maar over het algemeen is de prijs van een paperback zo rond de twee, drie euro. Omdat deze titel ook nog eens uit 2014 stamt, vind ik het echt te duur. Wanneer ik aan de man aan de kassa vraag of er wat van de prijs af kan en waarom het zo hoog geprijsd is, antwoordt hij dat degene die de boeken prijst op internet kijkt wat ze tweedehands waard zijn en daar dan iets onder gaat zitten. Tsja…op Marktplaats werken mensen inderdaad wel zo, maar persoonlijk vind ik het jammer dat een kringloopwinkel op deze manier te werk gaat. Op internet zoek je, in de kringloop vind je. Dat vraagt om verschillende prijzen….vind ik dan. Maar goed: verder niets dan lof over deze met liefde ingerichte zaak! En hoewel ze heel veel fotolijstjes hebben: helaas niet degene die ik zoek.

Rataplan: under construction

Als ik een deur verder binnenstap bij Rataplan (een keten met een heleboel filialen in Noord- en Zuid-Holland), ben ik even in de war, want de zaak ziet er totaal anders uit dan toen ik er begin dit jaar was. Voelde de winkel eerder ondanks de grootte nog warm en gezellig aan, nu voelt het in het eerste gedeelte waar ik rondloop nogal koud en onpersoonlijk. Als ik het tweede gedeelte binnenloop, is het gevoel al heel anders. Hier schijnt om te beginnen warmer licht. Aangekomen bij de boeken krijg ik het idee dat ze nog bezig zijn met herinrichten, gezien een hele wand nog ongesorteerd is. Als ik aan een medewerkster vraag hoe het zit met de verbouwing, vertelt ze dat ze hier tijdelijk zitten. Normaal zitten ze een paar deuren verder (oh, ja: vergeten!), maar dat pand wordt nu volledig verduurzaamd en energiezuinig gemaakt. Volgend jaar gaan ze weer terug!

Leuke prijsjes

Ondanks de wat minder gezellige uitstraling op dit moment, is deze Rataplan, net als de andere fililalen in Amsterdam en Haarlem waar ik geregeld kom een fijne winkel om te shoppen. Alles staat netjes op categorie (behalve een deel van de boeken dus nu) en de prijzen zijn ok. Ook hier hebben ze behoorlijk wat fotolijstjes staan, maar helaas geen ouderwetse met een brede, bruine rand. Ik twijfel nog bij een lijst die wel een brede, bruine rand heeft, maar naar mijn mening een koloniale uitstraling heeft in plaats van de ‘bruine kroeg-look’ waar mijn vriend om vroeg. Wel ga ik met het hardcover boek ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’ van Douwe Draaisma de deur uit voor 1,75 euro. Kijk, dát zijn leuke prijsjes!

Van de Kook: hij is dicht!

Wanneer ik blij de deur uitwandel, val ik helaas al weer snel in een kleine teleurstelling: de winkel ernaast Stichting Kook is dicht! De vorige keer dat ik hier was, was hij wél gewoon open, maar blijkbaar was het toen de eerste zaterdag van de maand. Ook lees ik op het bord boven deur dat ze elke week op maandag en woensdag open zijn van 10:00 tot 15:00. De reden van deze geringe openingstijden heeft waarschijnlijk te maken dat de zaak volledig draait op vrijwilligers. De opbrengsten van de winkel gaan naar kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden. Wat jammer dat hij dicht is, want ook hier is het heerlijk rondstruinen. Ondanks de grootte van de hal, voelt het hier soms wel wat voller dan in de andere zaken, maar het is goed gesorteerd en de prijzen zijn ok. Volgende keer beter!

Loodz15

Ondanks de kleine deceptie, steek ik vol goede moed over naar de overkant van de straat waar Loodz15 zit. De zaak is een stuk kleiner dan de collega-kringlopen tegenover, maar er valt toch een hoop te snuisteren. Hoewel het interieur oogt als bij een doorsnee dorpskringloop (geen styling, alles een beetje door elkaar), is het wel een goedkope winkel! De boeken bijvoorbeeld kosten slechts een euro per stuk (tenzij anders geprijsd), tijdschriften vijftig cent en een leuke mok heb je al voor vijfentwintig cent. Als ik boven bij de lijsten kom, zie ik een bruine waarvan ik denk: dit zou misschien wel kunnen. Ik pak hem op en stop hem onder mijn arm.

Topmiddag!

Na nog een rondje beneden gelopen te hebben en een toiletborstel (nog in plastic, hoor!) en een Psychologie Magazine gescoord te hebben, zet ik de lijst toch weer terug: hij is het volgens mij toch niet helemaal. Mijn vriend wilde een brede rand, deze is te smal. Ik reken 1,50 af en loop naar buiten. Na nogmaals een rondje door de andere twee winkels gemaakt te hebben (you never know!), besluit ik mijn kringloopsafari af te ronden. Al heb ik geen lijstje voor mijn vriend gevonden en loop ik allesbehalve bepakt en bezakt weer richting de trein: het maakt niet uit. Gewoon het rondstruinen door al die spulletjes die ooit allemaal in duizenden verschillende huizen hebben gestaan en te zien dat er zoveel mensen zijn die prima, goedwerkende spullen een tweede leven willen gunnen: daar word ik rustig en blij van. Kortom: een topmiddag op de Kringloopboulevard!


3.725 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page